Nadmerná kapacita v čínskom priemysle sa zhoršuje niekoľko rokov, vláda chce zatvoriť zombie závody

NETKY.SK • 22 Február 2016, 09:16 • 2 min
Nadmerná kapacita v čínskom priemysle sa zhoršuje niekoľko rokov, vláda chce zatvoriť zombie závody

PEKING - Nadmerná priemyselná kapacita v Číne sa výrazne zhoršuje od roku 2009, keďže má Peking problémy so zavádzaním reforiem a s odporom lokálnych vlád, ktoré sa za každú cenu pokúšajú o rast.

slovakia

left justify in out

V pondelok to povedal predseda Európskej obchodnej komory v Číne Jörg Wuttke. Čínska centrálna vláda si nadmernú kapacitu a zatvorenie "zombie" závodov dala do svojich politických kľúčových priorít na rok 2016 a už predstavila akčné plány, ktoré počítajú so zatvorením oceliarskych a uhoľných závodov.

 

Tieto plány sú doposiaľ poslednými v dlhom rade opatrení, ktoré majú riešiť nadbytok výrobných kapacít vo viacerých hlavných odvetviach. Podľa Európskej obchodnej komory v Číne zostáva však nejasné, či Peking dokáže dostať problémové závody preč z trhu a riešiť problémy, ktorými sú napríklad dlhy a nezamestnanosť.


Wuttke uviedol, že schválenie ďalších veľkých projektov umožnilo ďalšie zhoršovanie miery využívania závodov. Týka sa to napríklad výroby ocele, hliníka, či chemického priemyslu. Európska obchodná komora v Číne sleduje deväť priemyselných sektorov, pričom mierne zlepšenie miery využívania kapacít nastalo iba vo výrobe veterných turbín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies