Nadija Savčenková vystúpila zo strany Vlasť expremiérky Tymošenkovej

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:32 • 2 min
Nadija Savčenková vystúpila zo strany Vlasť expremiérky Tymošenkovej

KYJEV - Ukrajinská poslankyňa a bývalá vojačka Nadija Savčenková vystúpila zo strany Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej. Hoci sa tak stalo už koncom októbra, vedenie tohto politického subjektu to oficiálne oznámilo až dnes, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

slovakia

left justify in out

Oznámenie prišlo deň po tom, ako Savčenková potvrdila, že sa stretla v bieloruskom hlavnom meste Minsk s lídrami proruských separatistov Alexandrom Zacharčenkom a Igorom Plotnickým, ktorí operujú v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) na východe Ukrajiny.

 

Savčenková je podľa hovorkyne strany naďalej členkou jej parlamentnej frakcie, ale svoju politickú aktivitu bude sústreďovať na vlastnú "občiansku platformu" a čoskoro "odštartuje kariéru nezávislej poslankyne". Plánuje pokračovať v úsilí o oslobodenie Ukrajincov, ktorých zadržiavajú proruskí separatisti.

 

Savčenková (35), ktorú v roku 2014 uväznili v Rusku a neskôr odsúdili na 22 rokov odňatia slobody v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny, sa vrátila do vlasti koncom mája, keď jej po dlhom vyjednávaní medzi Moskvou a Kyjevom udelil ruský prezident Vladimir Putin milosť.

 

Ukrajinka odmietla tvrdenie, že jej stretnutie v Minsku bolo krokom k legalizácii "teroristov", píše RFE/RL. Podľa nej bola táto iniciatíva zameraná na určenie približného počtu osôb zadržiavaných oboma stranami. Savčenková označila stretnutie za pozitívne a bez uvedenia termínu dodala, že budú nasledovať ďalšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies