Nádherné VIDEO z obce Starý Tekov: Spoznajte túto malú-veľkú obec

NETKY.SK • 24 December 2016, 14:30 • 2 min
Nádherné VIDEO z obce Starý Tekov: Spoznajte túto malú-veľkú obec

STARÝ TEKOV – Starý Tekov je malebná obec na Slovensku, ktorá sa nachádza v okrese Levice. Na mieste cintorína, ktorý sa nachádza v centre obce, bol Tekovský hrad, o ktorom je prvá písomná zmienka z roku 1075.

slovakia

left justify in out

Výhodná poloha spôsobila, že obec bola osídlená už v neolite. V obci bolo objavené sídlisko a pohrebisko z veľkomoravskej doby. Významná obec s mýtom sa prvýkrát spomína v r. 1075. Vďaka ideálnej polohe sa stal pôvodný zemný hrad čoskoro župným sídlom. Za vlády Dionýza táboril pri hrade Tekov kráľ Štefan. Koncom 13. stor. bol pánom hradu Matúš Čák Trenčiansky. Kráľ Karol Róbert pripojil v r. 1321 hrad Tekov k Leviciam.

 

Dominantou obce je kostol Nanebovzatia Panny Márie z 13. stor. postavený v gotickom slohu. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Okolo kostola je múr so vstupnou bránou po stranách s dvoma kaplnkami.

 

Každý druhý rok sa v obci Starý Tekov konajú Tekovské folklórne slávnosti - Tekov tancuje a spieva.

 

Od roku 2006 sa v tejto obci taktiež uskutočňuje pripomienka bojov z obdobia druhej svetovej vojny. Rekonštrukcia historických bojov na Hrone, označovaná aj ako Boje na Hrone 1945 je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku. Rekonštrukcie bojov sa účastnia skupiny dobovo vystrojených príslušníkov klubov vojnovej histórie zo Slovenska a okolitých krajín.

 

Spoznajte Starý Tekov aj prostredníctvom videa z produkcie Bonario Pictures:

 

 

Starý Tekov, malá veľká obec from BonarioPictures on Vimeo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies