Nádeje na vstup Ukrajiny do EÚ môže zmariť väznenie Tymošenkovej

NETKY.SK • 30 August 2013, 18:38 • 2 min
Nádeje na vstup Ukrajiny do EÚ môže zmariť väznenie Tymošenkovej

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes povedal, že nemá právomoc udeliť svojej uväznenej protivníčke Julii Tymošenkovej povolenie vycestovať do zahraničia, aby sa mohla podrobiť liečbe, na čo ho vyzývali viaceré európske vlády.

slovakia

left justify in out

Naznačil však, že ak by sa zmenil zákon, mohol by sa nájsť nejaký kompromis. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Predstavitelia Európskej únie uvádzajú, že dohody o asociácii a voľnom obchode s Ukrajinou by mohli byť ohrozené, ak Janukovyč neprepustí bývalú premiérku Tymošenkovú, svoju najväčšiu politickú oponentku, ktorá je vo väzení od roku 2011.

EÚ tvrdí, že jej odsúdenie za zneužitie moci bolo politicky motivované. Tymošenkovej prípad sa dostáva do popredia, pretože podpísanie dohôd je naplánované na november, aj keď Rusko, najväčší samostatný obchodný partner Ukrajiny, vyvíja na Kyjev tlak, aby spomalil svoj ťah na Európu a vstúpil do colnej únie vedenej Ruskom.

V snahe ukončiť patovú situáciu okolo Tymošenkovej sa európski veľvyslanci pokúšajú presvedčiť Janukovyča, aby Tymošenkovú omilostil a dovolil jej vycestovať do Nemecka, kde by sa mala podrobiť liečbe chronických bolestí chrbta. V dnešnom rozhovore pre televíznu stanicu 1+1 však Janukovyč na otázku o Tymošenkovej povedal: "Bohužiaľ, na Ukrajine nikto takúto právomoc nemá, ani prezident... Naše zákony takúto možnosť nepripúšťajú." K prípadnej zmene legislatívy uviedol: "Bolo by potrebné zmeniť zákon, aby niekto takouto právomocou disponoval."

Janukovyč ďalej povedal, že ak pôjde o doriešenie problémov týkajúcich sa európskej integrácie, väčšina politických síl v parlamente sa "zjednotí". Prezident zároveň vyjadril presvedčenie, že Kyjev splní všetky kritériá, ktoré si EÚ stanovila ako podmienku podpísania dohôd s Ukrajinou, ku ktorému by malo dôjsť na summite vo Vilniuse.

"Ukrajina dostala asociačné požiadavky a my na nich pracujeme, dalo by sa povedať, že už len dolaďujeme posledné detaily. Poslednú bodku dopíšeme na jeseň vo Vilniuse. Všetky podmienky splníme. O tom nemám žiadne pochybnosti," povedal Janukovyč.

Viacerí diplomati však tvrdia, že podpísanie dohôd je nepravdepodobné, ak Janukovyč nezmierni postoj v kauze Tymošenkovej. Kyjev je aj naďalej odhodlaný vstúpiť do Európskej únie a odvrátiť sa od niekdajšieho sovietskeho pána, Janukovyč však nepreukázal ochotu omilostiť Tymošenkovú, ktorá je jeho najväčšou politickou súperkou a v prípade návratu do aktívnej politiky by mohla zmariť jeho nádeje na znovuzvolenie v prezidentských voľbách v roku 2015, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies