Nádej na obmedzenie poslaneckej imunity nemožno spájať s referendom

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:07 • 2 min
Nádej na obmedzenie poslaneckej imunity nemožno spájať s referendom

Nádej na obmedzenie poslaneckej imunity nemožno spájať s referendom

slovakia

left justify in out

Nádej na zúženie poslaneckej imunity si občania môžu spájať len s pripravovaným ústavným zákonom, ktorý by sa mal touto otázkou zaoberať a nie s referendom iniciovaným stranou Sloboda a Solidarita (SaS), lebo to tento problém fakticky nerieši. Pre TASR to povedal predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a zároveň člen poslaneckého klubu Mosta-Híd v Národnej rade (NR) SR Peter Zajac.
"Nádej, že by to vyriešilo problém imunity, nezodpovedá referendovej otázke, pretože tá sa týka jej zúženia len v priestupkovom konaní. To sa dá odstrániť jednoduchým zákonom, na čo netreba referendum," pripomenul s tým, že otázka je formulovaná inak ako ústavný zákon a rieši obmedzenie imunity poslancov len veľmi čiastkovo. "Vytvára sa akási ilúzia, že ak sa nepodarí prijať ústavný zákon, tak sa dá ten problém vyriešiť v referende. Hovorím jasne, že to nie je možné," zdôraznil s tým, že OKS sa preto bude sústreďovať na presadenie danej legislatívnej normy, ktorú považuje za kľúčovú. "Po všetkých tých tančekoch okolo imunity môže dnes každá strana ukázať, ako to s jej zúžením naozaj myslí," podčiarkol zákonodarca.
Podľa neho vidí jeho politický subjekt najväčší problém v nejasnosti niektorých ustanovení týkajúcich sa ľudového hlasovania v Ústave SR. "Je rozporná v otázke jeho platnosti, lebo časť ústavných právnikov hovorí, že platí automaticky a druhá, že, naopak, nemožno poslancom uberať právo hlasovať podľa ich vedomia a svedomia. Druhý rozpor spočíva v tom, čo môže byť predmetom tohto plebiscitu, čo je aj problém tohto konkrétneho," priblížil poslanec a dodal, že strana považuje za potrebné, aby bolo referendum v ústave definované jednoznačne a nevznikali tak spomínané komplikácie. "Takýto návrh zmeny ústavy OKS pripraví," informoval.
Ako ďalej uviedol, na kampani pred uskutočnením tohto ľudového hlasovania sa OKS neplánuje podieľať. "Referendum však bolo vypísané, občania majú právo sa na ňom zúčastniť a toto právo im nikto nemôže upierať," poznamenal s tým, že prezident SR podľa neho spravil všetko pre to, aby referendum znevýhodnil.
Prezident SR Ivan  Gašparovič vyhlásil referendum iniciované stranou SaS na sobotu 18. septembra. Občania sa v ňom budú môcť vyjadriť k šiestim otázkam. Cieľom prvej je zrušenie koncesionárskych poplatkov, druhej obmedzenie poslaneckej imunity, tretej zníženie počtu poslancov na 100, štvrtej stanovenie maximálnej ceny vládnych limuzín, piata má pomôcť uzákoniť voľby cez internet a šiesta má za cieľ vyňatie osôb poverených výkonom verejnej moci z práva na odpoveď garantovaného tlačovým zákonom. Aby bolo referendum úspešné, musí sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak by sa to podarilo, išlo by o prvé úspešné referendum v SR, ktoré bolo iniciované petíciou občanov, keďže úspešné referendum o vstupe do Európskej únie iniciovali politici. Predstavitelia SaS odovzdali petíciu za vypísanie referenda s viac ako 400.000 podpismi 9. júna v Prezidentskom paláci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies