Naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 24 Január 2017, 09:05 • 2 min
Naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom prostredí našich hôr pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo s výnimkou Nízkych Tatier a Fatier, kde je malé lavínové nebezpečenstvo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Nebezpečenstvo je však lokálne, koncentrované v strmých záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch, kde je uložené väčšie množstvo snehu. Vytvorili sa tu snehové dosky a vankúše, ktorých stabilita sa postupne zvyšuje pôsobením natápania vplyvom slnečného žiarenia a opätovným zamrznutím v priebehu noci. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch počas poludnia, keď je sneh vplyvom slnečného žiarenia premočený. Počas poludnia s nasvietením južných svahov má lavínový stupeň stúpajúci charakter a k večeru počas noci a z rána klesajúci.

 

Ráno bolo na horách jasno s výbornou viditeľnosťou až do 90 km, fúkal mierny vietor. Smer vetra sa začal meniť v ranných hodinách z južného na severný až severozápadný. Za posledné dni sa oteplilo, prevláda stabilné inverzné počasie, teplota dosahuje ráno v dolinách -14 °C a na vrcholoch hôr -7°C. Výška snehovej pokrývky v Nízkych Tatrách a Fatrách je podpriemerná, avšak aj tu sa môžu nachádzať lokality s nafúkaným ubitým snehom vo forme dosiek menších rozmerov. Za uplynulých 24 hodín nepripadol nový sneh. Najviac snehu je v pásme kosodreviny a v lese, kam bola väčšina snehu sfúkaná počas predchádzajúcich víchríc a snežení. V najvyšších polohách je sneh sfúkaný na ľadovú vrstvu alebo je vytvorené vetrom ubitá mierna kôra, na slnečných orientácií sa sneh firnovatie a kôrovatie do nosnej kvality. V stredných polohách sneh udržiava prachový charakter. Miestami sa na tienistých svahoch vo vnútri snehovej pokrývky vytvorili menej stabilné hranatozrnné vrstvy snehu, ktoré môžu fungovať ako kritická vrstva pri doskových lavínach, najmä však na severných, severovýchodných a východných orientáciách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies