Nadal získal 8. titul v Paríži, Ferrer bez šance

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 08:39 • 2 min
Nadal získal 8. titul v Paríži, Ferrer bez šance

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal 8. raz vo svojej kariére triumfoval na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska.

slovakia

left justify in out

V nedeľňajšom finále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka) zvíťazil nad krajanom Davidom Ferrerom za 136 minút presvedčivo 6:3, 6:2, 6:3, hoci sa nevyhol zaváhaniam. Napokon mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 35:25, súper 22:35. Nadal premenil 8 zo 16 brejkbalov, Ferrer 3 z 12. Šampión zvládol 13 zo 17 zákrokov pri sieti a nazbieral 42 % fiftínov rozohraných svojím druhým podaním, protivník len 25 %. 

Od pondelka 27-ročný ľavoruký Malorčan Nadal sa raduje zo svojho 12. titulu na úrovni veľkej štvorky. V bilancii zo vzájomných duelov vedie už 20:4, vyzývateľa prekonal 9. raz bez prerušenia. Tridsaťjedenročný Ferrer sa premiérovo prebojoval do takto významného zápasu. V bilancii zo vzájomných duelov zaostáva 4:19 aj vinou trvajúcej série 8 prehier. Vlani vo štvrťfinále RG podľahol rovnakému rivalovi 2:6, 2:6, 1:6. 

Víťaz si odnáša Pohár mušketierov, 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 1,5 milióna eur, zdolaného uteší 1200 bodov a 750 000 eur. Trofej odovzdal jamajský šprintér Usain Bolt. 

"V prvom rade gratulujem Davidovi k vydarenému turnaju. Má za sebou vynikajúce dva týždne, zaslúžil si byť jedným z aktérov finále. Pre mňa je to vzhľadom na nedávnych sedem mesiacov nútenej prestávky výnimočné víťazstvo, hoci na tomto podujatí už ôsme. Pod vplyvom okolností si triumf veľmi vážim a ďakujem všetkým okolo mňa - predovšetkým rodine, blízkym a tímu - za stopercentnú podporu a fanúšikom za povzbudzovanie počas môjho čakania na návrat. Nikdy som ani len nesníval o tom, že zvíťazím na niektorom z najvýznamnejších turnajov rekordných osemkrát. Roland Garros je vrchol antukovej časti sezóny, a hoci som úspechy už zažil aj na ostatných podujatiach veľkej štvorky, tento turnaj má špeciálne miesto v mojej hierarchii," povedal Nadal v interview ešte na kurte. 

"Počas celých dvoch týždňov som predvádzal najlepší tenis, akého som schopný. Dnešok som si užíval a takisto som sa snažil zo všetkých síl, ale na Rafu to jednoducho nestačilo. Urobím všetko pre to, aby som si v budúcnosti vybojoval ešte nejaký grandslamový finálový pokus," skonštatoval Ferrer, ktorý sa - značne paradoxne - posunie v pondelok z 5. na 4. pozíciu v rebríčku pred svojho nedeľňajšieho premožiteľa. Ak by získal primát, bol by na 3. pozícii. 

Bývalej jednotke hodnotenia Nadalovi po siedmich mesiacoch maródky od Wimbledonu 2012 patrí v dlhodobom systéme 4. stupienok. Španiel je však líder tohtoročného bodovania Emirates ATP Race to London 2013, hoci do diania vstúpil až koncom februára po problémoch s kolenom a viróze. Hrdina už 57 turnajov (z toho 42 antukových) triumfoval na RG aj v rokoch 2005 - 2008 a 2010 - 2012. V zbierke má aj Australian Open 2009, Wimbledon 2008 a 2010 a US Open 2010. Vyhral 21. z ostatných 22 duelov s členmi Top 10. V piatkovej semifinálovej 5-setovej dráme prekonal lídra renkingu Novaka Djokoviča zo Srbska. 

"Som pozitívne nastavený človek, ale pochybnosti patria k životu. Vyhýbajú sa iba arogantným ľuďom. Počas tej nútenej prestávky som sa teda cítil neisto, ale pracoval som zo všetkých síl na návrate. Nič iné mi nezostávalo," uviedol Nadal k dlhodobej maródke. 

Nadalov zisk 8. titulu na jednom podujatí veľkej štvorky znamená absolútny rekord. Strýčkom Tonim Nadalom trénersky vedený Španiel dosiaľ bol jeden zo siedmich hráčov, ktorí mali 7 trofejí z identického takto významného turnaja. "Rafa" má na Roland Garros zápasovú štatistiku 59:1, osamel pred Argentínčanom Guillermom Vilasom a Švajčiarom Rogerom Federerom (obaja 58) na prvej priečke miestneho historického poradia. Jedinú prehru inkasoval v osemfinále edície 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Momentálne ťahá šnúru 22 zápasových úspechov. Radoval sa na prípravných podujatiach v Barcelone, Madride a Ríme. Na úrovni Majors hral po takmer roku. Pre problémy s ľavým kolenom, resp. vinou virózy nútene vynechal US Open, Australian Open, ale aj olympijské hry, šampionát ATP World Tour Finals či finále Davisovho pohára. Premožiteľ Martina Kližana z 2. kola má v tejto sezóne štatistiku 43:2. Na antuke počas celej kariéry Nadal stojí 292:21. 

Nadal sa posunul k Austrálčanovi Royovi Emersonovi na historickú tretiu priečku podľa počtu vrcholných titulov - majú ich po 12. Vedie Švajčiar Roger Federer (17) pred Američanom Petom Samprasom (14). 

Španielsko získalo 14. titul vo dvojhre mužov na Roland Garros. Okrem Nadala sa presadili Andrés Gimeno (1972), Sergi Bruguera (1993, 1994), Carlos Moya (1998), Albert Costa (2002) a Juan Carlos Ferrero (2003). V historickom poradí tohto typu je na druhej priečke Švédsko s 9 úspechmi. Predchádzajúce čisto španielske finále vo francúzskej metropole zaobstarali Costa a Ferrero (6:1, 6:0, 4:6, 6:3). Dosiaľ posledné grandslamové finále - derby odohrali v roku 2004 práve v Paríži Argentínčania Gaston Gaudio a Guillermo Coria. Potom prišiel Nadal. S krajanmi má bilanciu 96:14. Odohral proti nim 14. finále, ani raz neťahal za kratší koniec. V derby dosiahol 13. úspech za sebou. Naposledy ho vlani na madridskej modrej antuke prekonal Fernando Verdasco. 

"Som veľmi šťastný, zaplavený emóciami, je to pre mňa dôležité víťazstvo. Po návrate som vyhral 250-ku, 500-ku, Masters 1000, zostával grandslamový turnaj. Teraz som to zvládol a pociťujem obrovské zadosťučinenie. Veľa to pre mňa znamená. Ešte pred piatimi mesiacmi by som si ja a môj tím netrúfli pomyslieť na čosi takéto. Dokázal som to však, čo je fantastické a úžasné. Cítil som sa skvele, hoci proti Davidovi to vždy je zložité. Myslím si, že skóre je nezodpovedajúco jednoznačné. Dnes som však v určitých okamihoch hral skvele, boli tam pasáže, keď môj výkon dosahoval veľmi, veľmi vysokú úroveň," povedal Nadala a dodal: "Osem titulov je nepochybne pekná zbierka, ale určite budem naďalej drieť s rovnakou vášňou a intenzitou, aby som moju hru posunul na najvyššiu možnú úroveň. Neviem, či sa mi to podarí, ale garantujem, že sa o to budem snažiť." 

Šampión upozornil, že sa primárne nezaoberá renkingom: "Šport bez cieľov je hlúposť a radšej sa v takom prípade radno venovať čomukoľvek inému. Ja vnímam tenis jediným spôsobom: vždy mám cieľ snažiť sa zo všetkých síl, nepretržite sa pokúšať o progres, dať plný priechod vášni, vychutnávať si ten pocit, prípravu, súperenie, ale aj náročné situácie, problémy a hľadanie riešení. Post koncoročnej jednotky nie je mojím cieľom, hoci treba uznať, že v bodovaní Race som na tom dobre - na 7000 bodoch aj bez Austrálie a Miami, o čom by som ani nesníval. Všetko sa po mojom návrate zatiaľ vyvíja lepšie, než som predpokladal." 

Finalista koncoročného šampionátu ATP World Tour Finals 2007 Ferrer sa radoval po svojom šiestom semifinálovom pokuse na Majors, druhom v rade pri Buloňskom lesíku. Víťaz 20 podujatí na hlavnom profesionálnom okruhu Ferrer sa dostal do svojho premiérového grandslamového finále na 42. pokus, čo je rekord v tzv. otvorenej ére. Dosiaľ na najvyššej priečke v historickom prehľade tohto typu figuroval Kim Warwick (32). Zverenec Javiera Pilesa bol prvý finalista RG - tridsiatnik, odkedy Ekvádorčan Andrés Gómez získal titul v sezóne 1990. 

"Bol som trochu nervózny a nesvoj, ale počas Davisovho pohára som zažil aj stiesnenejšie vnútorné stavy. Mal som zámer počínať si agresívne. Popŕchalo však, kurt bol pomalší a ťažko sa dávali ´winnery´. On má razantnejšie údery ako ja, za takýchto okolností som to mal veľmi zložité. Podľa mňa to však bolo tesnejšie, než napovedá skóre. Prehral som síce 3:6, 2:6, 3:6, ale myslím si, že prvý a tretí set boli vyrovnané. Celkovo však bol Rafael lepší - viac sa mu darilo na podaní, bol veľmi efektívny z forhendu, nerobil chyby, hral stabilnejšie a konzistentnejšia ako ja. Mal som nejaké dobré pasáže, súper ich však mal veľa. Musím to akceptovať, akokoľvek si môžem hovoriť, že sám dokážem zahrať azda aj kvalitnejšie. Navyše, potvrdilo sa, že on dokáže veľmi dobre obstáť v dôležitých momentoch. Má všetko a k tomu ešte aj tú svoju mentalitu - nezažil som prenikavejšiu. Ak ho chcem zdolať na antuke, potrebujem si častejšie nabiehať k sieti a predvádzať môj vrcholný tenis. Som však s mojím počínaním spokojný. Pokúsim sa zotrvať v špičke čo najdlhšie. Teraz si dva dni oddýchnem a začnem sa pripravovať na Wimbledon," povedal Ferrer na tlačovej besede a k vývoju svetového rebríčka s úsmevom dodal: "Zvláštne, nie? Dnes som s Rafaelom prehral a zajtra sa posuniem pred neho na štvrté miesto. Vymenil by som však veru prípadné dnešné víťazstvo za tento posun." 

Dvojhra - finále: 
Rafael Nadal (Šp.-3) - David Ferrer (Šp.-4) 6:3, 6:2, 6:3 za 136 minút (40, 54, 42) 

Favorizovaný Nadal nasadený ako tretí síce na Dvorci Philippa Chatriera za stavu 2:1 inkasoval okamžitý rebrejk a potom prehrával 2:3, odvtedy si však pripísal všetky gemy v tejto časti. V ôsmej hre odvrátil jednu hrozbu straty podania kombináciou vydareného servisu a forhendového zakončenia popri čiare do uvoľnenej časti kurtu. Pri setbale na príjme prinútil Ferrera, štvorku žrebu, k bekhendovej chybe z náročnej pozície. 

Nadal napokon v tejto fáze nazbieral 7 gemov v rade na 6:3, 3:0. Vo štvrtej hre druhého dejstva nevyužil dva jednotlivé brejkbaly (3:1), súper však potom nezužitkoval dokonca 4 možnosti dostať sa nazad do setu (1:4 z jeho pohľadu). Ferrera akoby táto pasáž bez efektu priebežne "načala", tretím brejkbalom prišiel o servis na 1:5 (po tom, ako vďaka odvážnemu prejavu vyrovnal z 15:40 na zhodu). Nadala pre zmenu akoby vyviedol z konceptu krátky - pre tenis úplne nebývalý - dymový poplach v rohu dvorca po predchádzajúcom rozruchu na tribúnach: na dvorec totiž vnikol od pása nahor nahý a bielou maskou anonymizovaný protestujúci muž so zapálenou fakľou. Ochranka si bleskovo poradila. Nadal potom nezvládol podávanie na zisk druhého setu - už len 5:2. Zápletka mala krátke trvanie, Ferrer pri svojom servise na zotrvanie nezískal ani fiftín. Počas tohto setu vyviedli z hľadiska dvoch protestujúcich proti manželstvám homosexuálov. 

Keď Nadal unikol na 2:0 v treťom dejstve, zdalo sa, že stretnutie smeruje ku koncu. Povestný pracant a bojovník Ferrer však neochaboval. Predviedol okamžitý rebrejk na 2:1 a po krátke dažďovej pauze hladko vyrovnal na 2:2. Navyše, na podaní za stavu 2:3 zvládol zásluhou aktivity obrat z 0:30, uzavrel to bodom priamo z podania. V siedmej hre mal Ferrer brejkbal na zdramatizovanie diania, zostalo pri šanci. Trest prišiel okamžite: Nadal unikol na 5:3 (v tomto geme spočiatku zaostával 15:30, premenil druhú príležitosť) a následne sa v pohode odpodával na 15. Hneď pri prvom mečbale zaúradoval kvalitným servisom a forhendom do protipohybu. 

Štatistiky: 
Nadal - Ferrer 
1. podanie (úspešnosť v %): 61 z 87 = 70 % - 53 z 85 = 62 % 
využitie 1. podania: 43 zo 61 = 70 % - 31 z 53 = 58 % 
využitie 2. podania: 11 z 26 = 42 % - 8 z 32 = 25 % 
esá: 5 - 1 
dvojchyby: 2 - 5 
víťazné údery: 35 - 22 
nevynútené chyby: 25 - 35 
body na príjme: 46 z 85 = 54 % - 33 z 87 = 38 % 
využitie brejkbalov: 8 zo 16 = 50 % - 3 z 12 = 25 % 
zákroky pri sieti: 13 zo 17 = 76 % - 10 zo 14 = 75 % 
najrýchlejšie 1. podanie: 201 km/h - 197 km/h 
priemerná rýchlosť 1. podania: 177 km/h - 177 km/h 
priemerná rýchlosť 2. podania: 142 km/h - 150 km/h 

Cesta Nadala za trofejou: 
1. kolo: Daniel Brands (Nem.) 4:6, 7:6 (4), 6:4, 6:3 za 174 minút 
2. kolo: Martin Kližan (SR) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3 za 165 minút 
3. kolo: Fabio Fognini (Tal.-27) 7:6 (5), 6:4, 6:4 
4. kolo (osemfinále): Kei Nišikori (Jap.-13) 6:4, 6:1, 6:3 
štvrťfinále: Stanislas Wawrinka (Švaj.-9) 6:2, 6:3, 6:1 za 116 minút 
semifinále: Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7 za 277 minút 
finále: David Ferrer (Šp.-4) 6:3, 6:2, 6:3 za 136 minút 

Prehľad výsledkov predchádzajúcich desiatich finále: 
2012 Rafael Nadal (Šp.) - Novak Djokovič (Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5 
2011 Rafael Nadal (Šp.) - Roger Federer (Švaj.) 7:5, 7:6 (3), 5:7, 6:1 
2010 Rafael Nadal (Šp.) - Robin Söderling (Švéd.) 6:4, 6:2, 6:4 
2009 Roger Federer (Švaj.) - Robin Söderling (Švéd.) 6:1, 7:6 (1), 6:4 
2008 Rafael Nadal (Šp.) - Roger Federer (Švaj.) 6:1, 6:3, 6:0 
2007 Rafael Nadal (Šp.) - Roger Federer (Švaj.) 6:3, 4:6, 6:3, 6:4 
2006 Rafael Nadal (Šp.) - Roger Federer (Švaj.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (4) 
2005 Rafael Nadal (Šp.) - Mariano Puerta (Arg.) 6:7 (6), 6:3, 6:1, 7:5 
2004 Gaston Gaudio (Arg.) - Guillermo Coria (Arg.) 0:6, 3:6, 6:4, 6:1, 8:6 
2003 Juan Carlos Ferrero (Šp.) - Martin Verkerk (Hol.) 6:1, 6:3, 6:2 

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Nadala a Ferrera (20:4): 
2004 Stuttgart (Nem.) antuka štvrťfinále Ferrer 6:3, 6:7 (3), 7:5 
2005 Miami (USA) tvrdý povrch semifinále Nadal 6:4, 6:3 
2005 Rím (Tal.) antuka semifinále Nadal 4:6, 6:4, 7:5 
2005 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka štvrťfinále Nadal 7:5, 6:2, 6:0 
2007 Barcelona (Šp.) antuka semifinále Nadal 7:5, 6:1 
2007 New York (USA - US Open tvrdý povrch osemfinále Ferrer 6:7 (3), 6:4, 7:6 (4), 6:2 
2007 Šanghaj (Čína) - ATP World Tour Finals tvrdý povrch základná skupina Ferrer 4:6, 6:4, 6:3 
2008 Monte Carlo (Mon.) antuka štvrťfinále Nadal 6:1, 7:5 
2008 Barcelona (Šp.) antuka finále Nadal 6:1, 4:6, 6:1 
2009 Barcelona (Šp.) antuka finále Nadal 6:2, 7:5 
2009 Montreal (Kan.) tvrdý povrch 2. kolo Nadal 4:3 - skreč, Ferrer odstúpil pre zranenie ľavého kolena 
2010 Miami (USA) tvrdý povrch osemfinále Nadal 7:6 (5), 6:4 
2010 Monte Carlo (Mon.) antuka semifinále Nadal 6:2, 6:3 
2010 Rím (Tal.) antuka finále Nadal 7:5, 6:2 
2011 Melbourne (Aus.) - Australian Open tvrdý povrch štvrťfinále Ferrer 6:4, 6:2, 6:3 
2011 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Nadal 6:4, 7:5 
2011 Barcelona (Šp.) antuka finále Nadal 6:4, 6:2 
2012 Barcelona (Šp.) antuka finále Nadal 7:6 (1), 7:5 
2012 Rím (Tal.) antuka semifinále Nadal 7:6 (6), 6:0 
2012 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 6:2, 6:2, 6:1 
2013 Acapulco (Mex.) antuka finále Nadal 6:0, 6:2 
2013 Madrid (Šp.) antuka štvrťfinále Nadal 4:6, 7:6 (3), 6:0 
2013 Rím (Tal.) antuka štvrťfinále Nadal 6:4, 4:6, 6:2 
2013 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka finále Nadal 6:3, 6:2, 6:3 

Tenisti podľa počtu grandslamových titulov: 
Roger Federer (Švaj.) 17 
Pete Sampras (USA) 14 
Roy Emerson (Aus.) a Rafael Nadal (Šp.) po 12 
Björn Borg (Švéd.) a Rod Laver (Aus.) po 11 

Tenisti podľa počtu titulov na jednom grandslamovom turnaji: 
Rafael Nadal (Šp.) 8 z Roland Garros 
William Renshaw (V. Brit.) 7 z Wimbledonu 
Pete Sampras (USA) 7 z Wimbledonu 
Roger Federer (Švaj.) 7 z Wimbledonu 
Bill Larned (USA) 7 z US Open 
Bill Tilden (USA) 7 z US Open 
Richard Sears (USA) 7 z US Open



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona