Nadal si nemôže dovoliť marodovať, ak chce ísť na OH, musí aj do Rumunska

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 14:09 • 2 min
Nadal si nemôže dovoliť marodovať, ak chce ísť na OH, musí aj do Rumunska

LONDÝN - Španielsky tenista Rafael Nadal pre pretrvávajúce problémy so zápästím dominantnej ľavej ruky vynechá 27. júna - 10. júla grandslamový Wimbledon na tráve v Londýne, nemôže však prípadne byť úplne mimo prevádzky až do olympijských hier v Riu de Janeiro (5. - 21. augusta), ak chce pod piatimi kruhmi v Južnej Amerike hrať.

slovakia

left justify in out

Ako agentúra SITA upozornila naposledy vo februári, niekdajší líder svetového rebríčka ATP vo dvojhre Nadal už nemôže splniť kvalifikačné podmienky na účasť úplne štandardným spôsobom. Neznamená to, že držiteľ zlata v singli z OH 2008 v Pekingu nebude v Riu štartovať, ale ak áno, tak iba na základe uspokojivej priebežnej komunikácie Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) s Kráľovskou španielskou tenisovou federáciou (RFET) alebo pri úspešnom poukázaní u olympijskej komisie ITF na niekdajšie dlhodobé zdravotné problémy.

Nečakanú situáciu navodila skutočnosť, že Španielsko je medzi štvoricou nasadenou v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára 2016 a rovnako ako napríklad Slovensko vstúpi do sezóny až v rozhodujúcom 2. kole 15. - 17. júla. V tomto konkrétnom prípade to bude v Rumunsku. Hráči z Pyrenejského polostrova nemali šancu nastúpiť 4. - 6. marca v prvom asociačnom termíne nového ročníka Davis Cupu, zároveň poslednom pred olympijskou uzávierkou (bola 6. júna 2016). Nadal pritom presne takýto jeden štart potreboval. Môže vyvstať polemika, či ho štruktúra súťaže nevystavila do neférovej nevýhody, možný protiargument je však tiež jasný: na plnenie základnej kvalifikačnej podmienky mal štyri roky.

"Nadal ešte stále môže absolvovať tri stretnutia svojej krajiny v aktuálnom olympijskom cykle. Júlové zápasy sa môžu zohľadniť pri posudzovaní plnenia podmienok hráčmi, ale ITF bude musieť komunikovať s národnými asociáciami o pravdepodobných nominovaných družstvách," vysvetlil pre SITA Nick Imison z ITF. Všeobecne to znamená, že daviscupový júl 2016 podľa takejto interpretácie ešte budú môcť použiť aj tenisti, ktorí v tejto chvíli majú len dva platné štarty v sledovanom období, chýba im jeden a nastúpia (budú v konečnej nominácii).

Ak Nadal do polovice júla nebude reálne fit, Španieli ho napriek tomu môžu "zachrániť" v súvislosti s OH tak, že 30-ročného Malorčana zaradia do konečnej nominácie (musí byť fyzicky prítomný 14. júla v dejisku v Kluži, kde sa bude hrať na tvrdom povrchu v hale). Podmienkou pritom nie je, aby následne aj naozaj hral, akurát by zabral jedno zo štyroch miest v kádri. Ako menej priechodná a riskantnejšia alternatíva sa ponúka spomenuté poukázanie na dlhodobé zdravotné problémy.

"V súvislosti s OH niet voľných kariet. Miestenky od ITF dostanú hráči, ktorí absolvovali dostatočný počet daviscupových či fedcupových stretnutí, ale budú prinízko v renkingu na to, aby sa kvalifikovali priamo," uviedol Nick Imison a pridal dôvetok: "Ak Nadal nebude nominovaný na tri stretnutia, RFET by sa musela odvolať k olympijskej komisii ITF a poukázať na hráčove dlhodobé zdravotné problémy."

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sprísnila v súvislosti s OH 2016 kvalifikačné nároky na hráčov, ktoré sa týkajú štartov v súťažiach reprezentačných družstiev mužov a žien - Davisovom pohári, resp. Pohári federácie. Po novom je pred tenistami povinnosť byť v kádri svojej krajiny (pri žrebe programu, fyzicky v dejisku) na minimálne tri stretnutia v DP či PF počas olympijského cyklu, pričom aspoň jeden takýto zápas musí byť z roku 2015 alebo 2016.

 

Dosiaľ sa používalo oveľa vágnejšie slovné spojenie "byť k dispozícii na nomináciu" a stačili dva takéto roky (bez presnejšej špecifikácie vo vzťahu k jednotlivým stretnutiam), pričom jeden z nich musel byť v druhej polovici olympijského cyklu. Hráč teda teoreticky nemusel byť prítomný ani raz a stačilo, ak národný zväz deklaroval smerom k ITF splnenie podmienky v podobe ochoty.

Nadal má v sledovanom období iba dva štarty (play-off o svetovú skupinu 2013 v Madride proti Ukrajine a vlaňajší zápas v Dánsku), okrem nich nebol v nominácii. Pravidlá hovoria aj o tom, že konečný verdikt je v právomoci olympijskej komisie ITF, a to najmä s prihliadnutím na tri body: oficiálne potvrdené zranenie či choroba minimálne 6 mesiacov bez prerušenia v danom olympijskom cykle (Nadal nútene absentoval od júla 2012 do februára 2013, v rámci toho vynechal aj OH v Londýne), strmý rebríčkový vzostup až ku koncu olympijského cyklu a tenisová sila krajiny redukujúca hráčove šance dostať sa do kádra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies