Nadal: Rešpektujem každého, šance sú vždy pol na pol

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 14:23 • 2 min
Nadal: Rešpektujem každého, šance sú vždy pol na pol

PARÍŽ - Španielsky obhajca Pohára mušketierov pre víťaza dvojhry mužov na Roland Garros v Paríži Rafael Nadal sa v pondelok potrápil hneď pri prvom kroku za svojou celkovo ôsmou trofejou z tohto grandslamového tenisového turnaja. Po víťazstve 4:6, 7:6 (4), 6:4, 6:3 vyzdvihol výkon Nemca Daniela Brandsa a pred duelom s Martinom Kližanom v 2. kole upozornil, že je pripravený na vypätie.

slovakia

left justify in out

"Pri takýchto príležitostiach zdôrazňujem, že rešpektujem každého súpera. Keď sa stretávam s takýmito protivníkmi, šance sú vždy pol na pol. Treba bojovať a trpieť, presne tým som si prešiel v 1. kole. Počas mojej kariéry som zažil veľa zápasov takéhoto typu a som pripravený akceptovať podobné výzvy," vyhlásil Nadal, ktorý proti nebojácne a na hrane rizika hrajúcemu Brandsovi mal manko setu a prehrával 0:3 v tajbrejku druhého dejstva.

"Chce to dostatok pokory priznať si, že hráč na druhej strane siete má v danej chvíli prevahu. Musíte hľadať riešenia a totálne koncentrovane striehnuť na situáciu, ktorá môže navodiť zmenu. Niet inej metódy ako sa dostať do súboja. Dnes som si to uvedomoval, správal som sa podľa toho a napokon som odchádzal z dvorca ako víťaz. Pre mňa je to veľmi dôležité, výsledok tohto duelu môže byť kľúčový pre zvyšok turnaja," upozornil niekdajší líder svetového rebríčka ATP pre nasadzovanie a prvý muž tohtoročného bodovania "Race" Nadal a dodal: "Nedostával som sa k mojej hre, pretože súper zjavne vyrukoval s odhodlaním udrieť do každej loptičky s maximálnou možnou razanciou. Od začiatku nebolo úderu, pri ktorom by som mal dostatok času na prípravu. Možno som vyznieval frustrovane, ale podľa mňa som si zachovával mentálnu kontrolu. Pochopiteľne, občas to človeka rozladí, keď má pocit, že nezahral zlý úder, z druhej strany však zakaždým príde bomba a ´winner´. Ak by som sa dnes proti Brandsovi v tomto vydaní, ktoré určite bolo nad úrovňou šiestej desiatky renkingu, ocitol pod ťarchou stavu 0:2 na sety, mal by som viac ako problém. Počínal si fakt dobre a nechýbalo mu sebavedomie. Očakával som od neho vynikajúci výkon na podaní, predpokladal som však, že budem mať priestor na pokojnejšiu hru od základnej čiary, čo sa nestalo."

Hrdina parížskej juniorky 2006 Kližan, ktorý v pondelok ubehal amerického veterána Michaela Russella (3:6, 6:3, 6:1 a skreč), si uvedomuje Nadalove referencie - napríklad zápasovú bilanciu 53:1 na RG, ale zakázal si porazenecké nastavenie: "Česť výnimkám ako Djokovič, Federer či iní hráči z Top 10, ale takmer všetci ľudia idú na kurt proti Nadalovi len prehrať prijateľným skóre. Nejdú vyhrať. Samozrejme, zaslúži si rešpekt, je ako býk, veľa toho kondične vydrží, ale napriek tomu tam musíte ísť s ambíciou vyhrať a nielen odohrať dobrý zápas. Ja teda do toho pôjdem ako do každého duelu: s tým, že idem zvíťaziť. Nemôžem sa uspokojiť iba s dobrým výsledkom. Vydám zo seba maximum, budem pripravený nechať na dvorci krv a dušu. Budem bojovať až do konca. Nehovorím, že mu dám 3:0 na sety, ale budem sa snažiť o postup do ďalšieho kola. Dúfam, že sa mi to aj podarí."

Zverenec Karola Kučeru Kližan vlani práve v 2. kole na newyorských US Open získal svoj dosiaľ najcennejší skalp - prekonal Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu. Nadal minulý rok presne v 2. kole Wimbledonu utrpel šokujúcu prehru s Čechom Lukášom Rosolom. V pondelok absolvoval svoj prvý duel na úrovni veľkej štvorky od tohto nezdaru. Medzičasom pauzoval sedem mesiacov najmä pre problémy s kolenom. Od návratu z konca februára nazbieral 6 trofejí, z nich 5 na antuke. "Dnešok bol kompletne odlišný od onoho zápasu s Rosolom. Ten vtedajší piaty set by som vzhľadom na súperov výkon v ňom nebol vyhral za nijakých okolností, ale žiadny piaty set sa ani nemal udiať. Nebol som vlani v stave na to, aby som Wimbledon odohral," uznal Nadal.

Brands, 59. v hodnotení, ponúkol na tlačovej besede postreh, ktorý môže byť poučný pre Kližana: "Keď hráte proti Rafovi, musíte si od začiatku počínať agresívne, neustále sa usilovať držať ho pod tlakom. Taký je základný zámer. Ak sa vám ho podarí naplniť, máte šancu konkurovať. Zároveň však neradno zabúdať, že je to veľmi vysiľujúce. Potrebujete v takom tempe zvládnuť minimálne tri sety, čo je značne ťažké. Pokúšal som sa ísť najneskôr do druhého úderu, aby som mu nedoprial rytmus. Vychádzalo mi to, ale len do tretieho setu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona