Nadal po zisku rekordného titulu: "Túžim po ďalších trofejách"

NETKY.SK • 11 Jún 2012, 13:00 • 2 min
Nadal po zisku rekordného titulu: "Túžim po ďalších trofejách"

Nadal po zisku rekordného titulu: "Túžim po ďalších trofejách"

slovakia

left justify in out

img

Španielsky tenista Rafael Nadal získal rekordný siedmy titul na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Obhajca prvenstva si vo finále dvojhry, dvakrát prerušenom pre dážď, poradil s najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom za 3:50 h v štyroch setoch 6:4, 6:3, 2:6 a 7:5. Nadal sa v historickej tabuľke osamostatnil od Björna Borga, legendárny Švéd zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov šesťkrát.
      Španiel neumožnil Djokovičovi skompletizovať zbierku trofejí z podujatí veľkej štvorky a stať sa prvým hráčom po 43 rokoch, ktorému by sa podarilo dosiahnuť tzv. špinavý Grand Slam. Podobný kúsok naposledy zaknihoval Austrálčan Rod Laver. Djokovič vlani zdolal Nadala vo finále Wimbledonu i US Open a v tomto roku proti nemu slávil úspech aj na Australian Open. Nadal si pripísal na konto jubilejný 50. titul, 11. grandslamový. Na antuke v tejto sezóne nenašiel premožiteľa ani na turnajoch v Monte Carle ani v Ríme. Svoju bilanciu v Paríži si vylepšil na 52:1. Jedinú prehru mu uštedril v osemfinále v roku 2009 Švéd Robin Söderling. Za siedmy triumf na Roland Garros zinkasuje Španiel prémiu 1,250 milióna eur. 
      Nadal mal v dueli s Djokovičom raketový nástup, keď vďaka sérii forhendových winnerov dvakrát prelomil podanie súpera a vybudoval si náskok 3:0. Srb síce v ďalších minútach vyrovnal na 3:3, no v siedmom geme opäť stratil podanie a Nadal dotiahol úvodný set do úspešného konca. Španiel bol trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb.
      Na začiatku druhého dejstva sa Nadal po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Djokovič síce otočil na 3:2, no v siedmom geme opäť neudržal servis. Za stavu 5:3 pre Nadala zápas na pol hodinu prerušili pre dážď. Po návrate na dvorec Španiel zisk druhého setu víťazným forhendovým obhodením a hneď na začiatku tretieho dejstva svojho súpera opäť brejkol. Djokovič však získal od stavu 0:2 osem gemov v rade, tretí set sa stal jasne jeho korisťou a vo štvrtom išiel do vedenia 2:0. Srb výrazne zlepšil podanie, zvýšil agresivitu na returne a začal diktovať tempo výmen. Za stavu 2:1 však zápas opäť prerušili pre dážď a organizátori rozhodli, že dohrávať sa bude až v pondelok. Hneď v úvode dohrávky Nadal prelomil Djokovičovo podanie a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil po dvojchybe Srba hneď prvý mečbal.
      Nadal pri slávnostnom ceremoniáli neskrýval dojatie. "Je to pre mňa veľká česť dostať sa v počte parížskych titulov pred takú legendu, akou je Björn Borg. Oveľa dôležitejšie je však pre mňa toto finálové víťazstvo na najťažšom turnaji na svete. Dúfam, že tento titul nebol pre mňa posledným na Roland Garros, ešte stále mám miesto na ďalšie cenné trofeje. Ďakujem celému môjmu tímu a rodine za podporu, veľká vďaka patrí aj parížskemu publiku. Novakovi blahoželám k výbornému turnaju. Urobil všetko, aby bol úspešný, bolo pre mňa cťou hrať vo finále proti najlepšiemu tenistovi sveta," povedal Španiel po prevzatí Pohára mušketierov z rúk Švéda Matsa Wilandera.
      Djokovič na úvod svojho prejavu zablahoželal Nadalovi k celkovému triumfu. "Rafa potvrdil, že je vynikajúcim hráčom a kráľom antuky. Ďakujem divákom za podporu. Ukázali ste, ako milujete tenis. Ďakujem môjmu tímu, rodine i priateľom. Som rád, že som si mohol prvýkrát v kariére zahrať vo finále na Roland Garros. Na budúci rok sa do Paríža vrátim a pevne verím, že turnaj bude mať pre mňa lepší koniec," povedal zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu.
      
      dvojhra - finále:
      Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies