Nadácia Zastavme korupciu tvrdí, Matovič je podľa majetkového priznania bezdomovec

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 12:32 • 2 min
Nadácia Zastavme korupciu tvrdí, Matovič je podľa majetkového priznania bezdomovec

Nadácia poukázala na to, že majetkové priznania, v súčasnosti podávané politikmi, nie sú adekvátnym obrazom toho, čo vlastnia a užívajú.

slovakia

left justify in out

Bývalý predseda vlády a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽaNO) je podľa majetkového priznania v podstate bezdomovec. Skonštatovala to Nadácia Zastavme korupciu (NZK). Ich kontrola je podľa nadácie formálna a systém umožňuje vyhnúť sa jej úplne. V tlačovej správe o tom informovali Mariana Leontiev a Zuzana Petková z NZK.

„Z priznania sa javí, akoby bol Matovič človekom bez majetku, ktorý nikde nebýva. To však nedáva reálny obraz o majetkovej situácii jeho a rodiny,“ uviedla Petková. Minister býva v dome so svojou rodinou, ktorý, pravdepodobne, patrí jeho manželke. Podľa zákona mal priznať jeho užívanie v prípade, ak hodnota veci (v tomto prípade nájmu) presahuje 18 200 eur ročne, teda mesačne 1 517 eur.

 

Podľa majetkového priznania je bývalý premiér v podstate bezdomovec. Vyzvali sme preto Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií,...

Uverejnil používateľ Nadácia Zastavme korupciu Piatok 9. apríla 2021

 

 

„Čo nebude tajné, bude verejné a informácie sa majú dať ľahko vyhľadať na jednom webe,“ tvrdil vtedy novozvolený premiér Igor Matovič  piateho marca 2020, keď sa prvýkrát stretli predsedovia štyroch koaličných strán.

Matovič prepísal celý jeho majetok aj s rodinnou firmou  na jeho manželku. Rozsudkom Okresného súdu v Trnave, ktorý nadobudol právoplatnosť 31. augusta 2006, bolo zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo. Ako vysvetlila nadácia, ide o jeden zo spôsobov, ako sa môžu politici vyhnúť verejnej kontrole, keďže majetok manželky a neplnoletých detí sa priznáva, ale nezverejňuje. „Igor Matovič nie je jediný verejný funkcionár, z ktorého majetkového priznania sa v podstate nič nedozvieme. Možno ho však považovať za exemplárny príklad, keďže je ministrom financií vlády, ktorá deklarovala transparentnosť vo verejných financiách a v politike,“ dodala Petková.

 

"Dobrá správa je, že sme v procese, kedy sa bude systém majetkových priznaní na Slovensku snáď čoskoro meniť. Snažíme sa a tlačíme na to už niekľoko mesiacov. Do budúcna by sme o podobnú kontrolu mohli žiadať nezávislý úrad, nie parlamentný výbor," uvádza NZK na sociálnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona