Nadácia Slovenského olympijského výboru ocenila bývalých olympionikov i mladých športovcov

NETKY.SK • 12 December 2016, 18:53 • 2 min
Nadácia Slovenského olympijského výboru ocenila bývalých olympionikov i mladých športovcov

BRATISLAVA - Nadácia Slovenského olympijského výboru (SOV) zorganizovala v pondelok predvianočné stretnutie generácií v znamení fair play. V rámci projektu Olympijské srdce pre seniorov si deväť bývalých olympionikov a ďalšie dve športové osobnosti vo veku nad 50 rokov prevzali poukazy na liečebné pobyty v kúpeľoch. Piati mladí športovci z projektu Ukáž sa! dostali šek na 1000 eur na ďalšie rozvíjanie ich talentu. Prítomní zároveň pokrstili publikáciu olympioničky Kataríny Ráczovej s názvom Fair Play v praxi.

slovakia

left justify in out

Jedným z cieľov podujatia bolo zoznámiť mladých športovcov s bývalými a súčasnými olympionikmi, ktorí reprezentovali Slovensko v zahraničí, aby od nich mohli čerpať skúsenosti a rady.

 

"Kontinuálne sa snažíme pripravovať príležitosti, pri akých si môžu skúsení športovci a olympionici vymeniť poznatky s našimi veľkými talentami, ktoré podporujeme v Nadácii SOV," povedal nový prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel. Ten od júna 2014 dosiaľ viedol správnu radu Nadácie SOV.

 

Poukazy na budúcoročné pobyty si z rúk Siekela a čestného prezidenta SOV Františka Chmelára prebrali hokejisti Jozef Golonka a Pavol Svitana, atlétka Mária Mračnová-Faithová, volejbalistka Pavlína Kohútová-Štefková, strelec Ivan Némethy, športová gymnastka Ingrid Potisková-Holkovičová, hádzanárka Janka Stašová, rýchlostný kanoista Ľubor Štark a moderný päťbojár Peter Vyskočil, ako aj hokejový tréner Vladimír Šťastný a stolná tenistka Alica Chladeková-Grofová. Spoločne s menovanými sa na stretnutí zúčastnili i šermiarka Katarína Ráczová s futbalistom Antonom Urbanom. Poukazy dostanú aj atlétka Jozefína Čerchlanová, volejbalistka Mária Javorčíková-Mališová a basketbalisti Stanislav Kropilák, Ľudmila Pěčová-Chmelíková.

 

Slávnostný večer patril tiež mladíkom z projektu Ukáž sa!, v rámci neho Nadácia SOV minulý rok rozdelila 20.000 eur a v septembri tohto roka ďalších 30.000 eur určených na podporu tucta športovcov vo veku 12 až 18 rokov v nepriaznivej sociálnej situácii. "Mali sme takmer 80 prihlásených a viac než 25.000 hlasov verejnosti rozhodlo, kto z vybranej dvanástky získal akú finančnú čiastku," ozrejmil člen správnej rady Nadácie SOV Gábor Asványi.

 

Šek na 1000 eur z grantu Nadácie SOV si odniesli atlétka Tereza Rudzanová, plavec Kevin Bielik, hádzanár Dalibor Rendek, volejbalistka Zuzana Šepeľová a lyžiarka Klaudia Nemcová.

 

"Chcem sa veľmi poďakovať partnerom, bez nich by takáto pomoc nebola možná. Pomohli nájsť finančné prostriedky na ocenenie ďalších piatich športovcov, rozdelili sme im dovedna päťtisícovú dotáciu," uviedla Danka Barteková, ktorá je ambasádorka projektu spoločne s Petrou Vlhovou, Jurajom Bačom, Richardom Nagyom a Ľubomírom Višňovským. Symbolické šeky odovzdali členovia rady Nadácie SOV Zuzana Rehák Štefečeková a Juraj Minčík.

 

Na záver uviedli do života publikáciu Kataríny Ráczovej Fair Play v praxi. Autorka je trojnásobná olympionička v šerme a národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play. O krst sa niekdajším Ráczovej fleuretom postarala dvojnásobná olympionička v skoku do výšky Mária Mračnová-Faithová, ktorá je nositeľka najvyššieho medzinárodného ocenenia fair play - Ceny Jeana Borotru. Odznakmi Klubu fair play SOV krstili členovia vedenia organizácie.

 

"Úloha športu je vychovávať, nie iba prekonávať rekordy a zbierať víťazstvá. Je krásne stáť na stupni víťazov, počúvať hymnu, ale každý nemá také šťastie. Napriek tomu môže šport pomôcť, aby z detí vyrástli osobnosti, ktoré dokážu čeliť rôznym prekážkam a problémom v každodennom živote. Šport nás naučí rešpektovať druhých a ich výkony," povedala Ráczová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies