Nadácia Pontis ocenila inšpiratívne vzdelávacie prístupy

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 12:36 • 2 min
Nadácia Pontis ocenila inšpiratívne vzdelávacie prístupy

BRATISLAVA - Nadácia Pontis ocenila moderné vzdelávacie prístupy, ktoré majú potenciál šírenia do škôl po celom Slovensku. Víťazmi Ceny Generácia 3.0 za rok 2017 sa stali Bilingválne gymnázium C. S. Lewisa, nezisková organizácia Od emócií k poznaniu – EDUMA a občianske združenie na podporu nadaných detí SOVA. Agentúru SITA o tom informovala PR koordinátorka Nadácie Pontis Zuzana Schaleková.

slovakia

left justify in out

Bilingválne gymnázium C. S. Lewisa uspelo s projektom s názvom Program rozvoja charakteru a premena gymnázia C. S. Lewisa na inkluzívnu komunitu. Porota ocenila kompexnosť prístupu školy, ktorý je postavený nielen na nadobúdaní poznatkov, ale aj na charakterovej a hodnotovej výchove. Gymnázium považuje za príklad toho, ako sa odvážne pustiť aj do tém, ktoré sú obchádzané. Riaditeľ gymnázia C. S. Lewisa Dušan Jaura uviedol, že cieľom školy je, aby z absolventov boli osobnosti s pevným charakterom a kvalitným vzdelaním.

 

Aj preto je charakterové vzdelávanie súčasťou celého kurikula školy. Uplatňuje sa naprieč všetkými predmetmi a na všetkých úrovniach – od žiakov, cez učiteľov až po vedenie. Počas piatich rokov štúdia dostanú študenti rôznou formou otázky, ktoré sa týkajú ich motivácie, identity, poslania, viery a uplatnenia nadobudnutých zručností a postojov do budúcnosti. Odpovede na ne nachádzajú spolu s učiteľmi, ktorí sú ich mentormi.

Organizácia Od emócií k poznaniu – EDUMA uspela s projektom Online živá knižnica. Ako nástroj na vzdelávanie si zvolila storytelling, teda rozprávanie formou príbehu. Ako uviedla autorka projektu Janette Motlová, nejde o žiadnu novú metódu, naopak je to rokmi osvedčený spôsob, ako čo najlepšie priblížiť akúkoľvek problematiku každému a najmä deťom. Rozprávanie príbehov totiž podľa nej aktivizuje všetky časti mozgu.

 

Organizácia vytvorila interaktívny portál Onlinezivakniznica.sk, na ktorom sú desiatky osobných výpovedí. Rozprávajú ich ľudia, ktorí majú určité prekážky v spoločnosti. Vďaka tomu, že sa deti stretnú s ich príbehmi, vedia sa lepšie vcítiť do ich situácie, získavajú nový pohľad na vec, učia sa empatii a posilňujú kritické myslenie. Porota ocenila aktuálnosť a potrebnosť projektu, ktorý búra predsudky voči inakosti.

Občianske združenie SOVA ocenili za projekt ChemPlay. Autormi projektu sú študenti strednej školy Ivana Kravárová a Adrián Hegedúš. Všimli si, že slovenskí študenti nie sú zvyknutí myslieť tvorivo. Prejavuje sa to aj tým, že teoretické vedomosti nevedia prepájať s praxou. Vymysleli preto spoločenskú stolovú hru s názvom ChemPlay, určenú pre ich spolužiakov, ale aj všetkých študentov chémie. Približuje im anorganickú chémiu, jej logiku a zákonitosti. Pri jej hraní žiaci zapájajú analytické a kritické myslenie a tímovú spoluprácu. Porota ocenila, že autori hry sú aktívni mladí študenti, takí, akí by mali vychádzať z našich škôl.

Hlavnými kritériami pri hodnotení projektov boli potenciál šíriteľnosti do ďalších škôl, možnosť merania dopadu a miera, do akej projekty rozvíjali zručnosti potrebné pre život v 21. storočí. Do prvého ročníka Ceny Generácia 3.0 sa mohli prihlasovať základné, stredné a vysoké školy, ako aj mimovládne organizácie.

Výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak hovorí, že je úžasné vidieť, ako mnohým školám a mimovládnym organizáciám záleží na tom, aby deti chodili do školy s radosťou a učili sa im prijateľnou formou. "Mnohokrát idú za hranice svojho komfortu a obetujú aj svoj voľný čas, aby priniesli do vyučovania niečo nové. Preto si zaslúžia celospoločenské uznanie,“ hovorí Surotchak s tým, že k víťazstvu sa viaže aj finančná podpora 10 000 eur. S víťazmi bude Nadácia Pontis pracovať aj naďalej.

 

"Chceme zmerať dopad prístupov a otestovať ho na malých vzorkách. Vďaka tomu budeme môcť dať ministerstvu školstva do pozornosti overené a zmerané riešenia,“ vysvetľuje Surotchak. Pokračovaním bude aj septembrové podujatie Generácia 3.0 Fórum, na ktorom sa stretnú nielen ocenení, ale aj odborníci na školstvo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies