Nadácia otvorenej spoločnosti chce vyvrátiť mýty o islame

NETKY.SK • 4 Október 2016, 12:04 • 2 min
Nadácia otvorenej spoločnosti chce vyvrátiť mýty o islame

BRATISLAVA - Moslimovia v Európe prežívajú náročné obdobie. Protimoslimské nálady stúpajú a verbálne a fyzické útoky zamerané na moslimov sú čoraz bežnejšie. V tomto aspekte nie je výnimkou ani Slovensko. V tlačovej správe k medzinárodnej konferencii Muslims are..., ktorú organizuje v piatok 14. októbra Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS) v Bratislave, to uviedla Andrea Bilá z nadácie.

slovakia

left justify in out

Témami konferencie budú predsudky, mýty a bariéry voči moslimom a spôsoby, ako proti nim bojovať. Ako agentúru SITA informovala Michaela Kučová z Nadácie otvorenej spoločnosti, cieľom konferencie je boj proti stereotypom a podpora tolerancie voči náboženskej rozmanitosti nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách V4.

 

"Napriek tomu, že počet moslimov na Slovensku je zanedbateľný, utečenecká kríza v roku 2015 spôsobila značný prepad verejnej mienky o moslimoch a islame. Vytváranie negatívneho obrazu o islame a jeho stúpencoch sa veľmi rýchlo stalo štandardnou súčasťou prejavu niektorých politikov a mantrou viacerých médií,“ uviedla Bílá. Podľa výsledkov Eurobarometra z októbra minulého roka, ktorý bol zameraný na problematiku diskriminácie, iba 37 percentám slovenských respondentov by neprekážalo pracovať s moslimom alebo moslimkou a len 16 percent z nich by akceptovalo fakt, že ich dieťa je vo vzťahu s moslimom alebo moslimkou. Podľa Blanky Berkyovej z NOS patrí miera neprijatia etnických a náboženských menšín nielen na Slovensku, ale v celom regióne V4 medzi najvyššie zo všetkých členských štátov EÚ. "Prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a diskriminácie v regióne sú spôsobené nízkou úrovňou medzikultúrnych skúseností, strachom z rozdielov, predsudkami a v neposlednom rade aj podnecovaním k nenávisti voči určitým skupinám ľudí zo strany médií a verejných činiteľov,“ uviedla Berkyová.

 

Na konferencii sa zúčastnia aj zástupcovia moslimských komunít a odborníci zo Slovenska a zo zahraničia. Hlavnou rečníčkou tejto konferencie bude francúzska senátorka a odborníčka na históriu menšín Esther Benbassa. Účastníci konferencie sa dozvedia napríklad to, ako sa žije moslimom na Islande, alebo akú úlohu hrá medzináboženský dialóg v posilňovaní sociálnej súdržnosti vo francúzskej spoločnosti po atentátoch v Paríži a v Nice. Konferenciu vo štvrtok 13. októbra slávnostne otvorí tanečné predstavenie Dervish tureckého tanečníka a choreografa Ziyu Azaziho v priestoroch A4. Podľa organizátorov prispievajú kultúrne aktivity veľkou mierou k odbúravaniu predsudkov. Predstavenie priblíži slovenskému publiku tradičný tanec rádu dervišov a svet sufizmu – mystickej formy islamu. Podujatie sa koná s podporou Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Program a informácie o podujatí sú na www.osf.sk.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies