Nadácia M.R.Štefánika pripravila spomienkové podujatie k výročiu smrti politika

NETKY.SK • 3 Máj 2012, 06:53 • 2 min
Nadácia M.R.Štefánika pripravila spomienkové podujatie k výročiu smrti politika

Nadácia M. R.

slovakia

left justify in out

img

Podporovať rozvoj demokracie a modernej občianskej spoločnosti, iniciatív v oblasti rozvíjania duchovných hodnôt a realizovať výchovno-vzdelávacie programy v súlade so životnou filozofiou a činnosťou Milana Rastislava Štefánika je cieľom nadácie nesúcej meno tejto významnej osobnosti. Vznikla v roku 1993 a doteraz sa jej podarilo zrealizovať viacero projektov zameraných na obnovu myšlienkového odkazu M. R. Štefánika, rozvíjanie medzinárodných stykov, spolupráce a dobrých vzťahov, ktoré tradične spájajú Slovákov, Čechov, Francúzov, Talianov, Američanov a ďalšie národy.  
      Na piatok 4. mája na 19.00 h Nadácia Milana Rastislava Štefánika pripravila spomienkové podujatie pri príležitosti 93. výročia tragickej smrti tejto významnej osobnosti. Položenie vencov sa uskutoční pri pamätníku tohto slovenského politika, astronóma, francúzskeho generála, spoluzakladateľa slobodnej Česko-slovenskej republiky, v areáli Eurovea v Bratislave. Na spomienkovom stretnutí sa očakáva účasť štátnych predstaviteľov SR, zástupcov miestnej samosprávy, zastupiteľských zborov, zástupcov slovenských krajanov zo srbskej Vojvodiny, ako aj širokej verejnosti a mládeže.
      Znovupostavený Pamätník Milana Rastislava Štefánika v Bratislave, situovaný pred novou budovou Slovenského národného divadla, slávnostne odhalili 4. mája 2009.
      Koncept pôvodného pamätníka vytvoril v 30. rokoch Štefánikov osobný priateľ, český sochár Bohumil Kafka. Pamätník dokončili v roku 1938 na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra, kde však nevydržal dlho. Najprv fašistický režim odstránil sochu leva, symbolu česko-slovenských légií, ktorých zakladateľom bol práve Štefánik. A v 50. rokoch dielo skazy dokončil komunistický režim odstránením a roztavením sochy Štefánika.
      Cestu pre návrat Pamätníka M. R. Štefánika do Bratislavy otvorili poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí v decembri 2003 prijali uznesenie o jeho znovupostavení a situovaní na dunajské nábrežie pred budovou novostavby SND. Základný kameň znovupostavenia pamätníka slávnostne položili 4. mája 2004. Po piatich rokoch zdolávania administratívnych procesov, zabezpečovania finančných prostriedkov na realizáciu zámeru, znovuodliatia sochy M. R. Štefánika a trvalého premiestnenia sochy leva sa napokon pamätník do Bratislavy vrátil. Dnes je novou dominantou námestia nového centra Bratislavy - areálu Eurovea. Toto námestie od 1. augusta 2011 nesie pomenovanie Námestie M. R. Štefánika. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies