Nad Slovenskom sa vyskytuje prach zo saharskej púšte

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 11:51 • 2 min
Nad Slovenskom sa vyskytuje prach zo saharskej púšte

BRATISLAVA - Nad územím Slovenska sa vyskytuje prach zo saharskej púšte, ktorý sa sem začal dostávať od juhozápadu ešte vo štvrtok (16.6.) poobede. Výskyt prachu zo Sahary potvrdilo aj Aerologické a radiačné centrum Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Gánovciach pri Poprade. Na webovej stránke SHMÚ o tom informuje meteorológ Peter Hrabčák.

slovakia

left justify in out

V piatok (17.6.) ráno bol podľa neho zaznamenaný tento prach vo vrstve hrubej až päť kilometrov. "Táto vrstva siahala od zemského povrchu až do výšky viac ako päť kilometrov nad morom," podotkol. V tomto roku SHMÚ zaznamenal saharský prach nad Slovenskom už v 12 dňoch. "Bolo to vo februári, v apríli a teraz v júni," priblížil Hrabčák.

 

Momentálne sa prach zo Sahary podľa neho pravdepodobne dostane až do Ruska či Fínska a postupne dokonca až za severnú polárnu kružnicu, do Arktídy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies