Nad Slovenskom budú v rámci cvičenia prelietavať americké lietadlá

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 11:23 • 2 min
Nad Slovenskom budú v rámci cvičenia prelietavať americké lietadlá

BRATISLAVA - Nad územím Slovenskej republiky budú od apríla do mája prelietavať vojenské lietadlá Spojených štátov amerických. Informuje o tom ministerstvo obrany s tým, že ide o súčasť plánovanej a dlhodobo koordinovanej výcvikovej aktivity aliančného partnera.

slovakia

left justify in out

"Kolektívna bezpečnosť je v stredoeurópskom priestore kľúčová. Vzájomné zladenie postupov či znalosť terénu umožňuje efektívne nasadenie spojeneckých jednotiek v prípade krízovej situácie, a to tak vojenského, ako aj nevojenského charakteru. Podobné výcvikové aktivity sú preto bežné, ako nad naším územím, tak aj nad územím ostatných členských štátov Severoatlantickej aliancie," povedal štátny tajomník rezortu obrany Ivan Máčovský.

 

Spojené štáty americké dostali povolenie na prelet lietadiel Hercules C-130 v nízkych letových hladinách. "Na tieto prelety boli vydané riadne diplomatické povolenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v koordinácii s našimi ozbrojenými silami. Takéto prelety boli v rámci cvičení schvaľované aj v minulosti," doplnil Máčovský.

 

Lety by mali byť realizované na severnom a strednom Slovensku. Rezort obrany touto cestou ubezpečuje obyvateľov, že všetky konkrétne prelety budú zo strany USA vopred ohlásené a dodržanie stanovených podmienok bude monitorované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona