Naď: Piloti majú nalietaných málo hodín, na výcvik ide nedostatok peňazí

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 11:53 • 2 min
Naď: Piloti majú nalietaných málo hodín, na výcvik ide nedostatok peňazí

BRATISLAVA - Hoci až dôkladné vyšetrovanie ukáže skutočnú priamu príčinu utorkovej (28.7.) nehody, faktom je, že všetky havárie vojenských vrtuľníkov na Slovensku, ktorých sme boli svedkami v ostatných rokoch, majú spoločný menovateľ.

slovakia

left justify in out

Je ním výrazný nedostatok peňazí na výcvik a teda veľmi nízky priemerný ročný počet nalietaných hodín. Uviedol to Jaroslav Naď z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) na margo nehody vojenského vrtuľníka Mi-17 pri obci Hradisko v okrese Prešov.

 

Podľa jeho slov piloti nalietajú menej ako polovicu z toho, čo by mali v zmysle absolútnych minimálnych štandardov NATO. "Nečudujme sa preto, že počet havárií našich vrtuľníkov je taký vysoký, naši piloti totiž trénujú oveľa menej, ako by mali a najmä chceli a potrebovali," zdôraznil Naď. Dodal, že nízky priemerný ročný počet nalietaných hodín je problém aj u pilotov lietadiel ako transportných, tak aj bojových.

 

V rámci V4 sme podľa jeho slov na tom druhý najhorší, za Maďarmi. "Poliaci majú, samozrejme, veľmi vysoký počet nalietaných hodín a štandardy. Ale Česi, Maďari a Slováci sú na tom plus-mínus rovnako," vysvetlil s tým, že V4 je na tom v počte nalietaných hodín oveľa horšie, ako sú na tom západné krajiny.

 

Naď upozornil, že problém nedostatočného výcviku nie je novinkou. "Tento problém bol už veľakrát definovaný vojakmi a upozorňovali naň rôzne vlády aj v poslednej Bielej knihe v rámci strategického hodnotenia obrany," dodal pre TASR.

 

Vrtuľník Mi-17 vzlietol z prešovskej základne v utorok o 13.30 h. Posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 h stratila spojenie riadiaca veža. Pri páde zomrel kapitán vrtuľníka, ďalší pilot a palubný technik sú hospitalizovaní v prešovskej a košickej nemocnici.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona