Nad londýnskou rezidenciou britského premiéra zaviala škótska vlajka

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:42 • 2 min
Nad londýnskou rezidenciou britského premiéra zaviala škótska vlajka

LONDÝN - Nad rezidenciou britských premiérov na londýnskej Downing Street veje od utorka škótska vlajka. Objavila sa tam v čase, keď premiér David Cameron spúšťa ďalšiu kampaň, ktorou chce Škótov presvedčiť, aby na budúci týždeň v referende hlasovali proti nezávislosti Škótska.

slovakia

left justify in out

Prvý pokus o vyvesenie škótskej vlajky (The Saltire) - zástavy s modrým podkladom a bielym uhlopriečnym krížom - zlyhal, keď sa zastavila v polovici žrde a potom sa po nej skĺzla dolu, informovali dnes britské denníky. Druhý pokus bol už úspešný, konštatovala britská tlač.

 

Dôkazom toho, ako veľmi britskú politickú elitu znepokojujú najnovšie prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých by tesná väčšina Škótov podporila oddelenie od Británie, je aj návrh šéfa labouristickej opozície Eda Milibanda, aby sa škótske vlajky na znak podpory 307 rokov trvajúcej aliancie Anglicka a Škótska objavili na verejných budovách v celej Británii.

 

Ed Miliband, David Cameron a šéf liberálnych demokratov Nick Clegg v utorok oznámili, že dnes odcestujú do Škótska, aby sa tam priamym kontaktom s voličmi pokúsili zastaviť rast prívržencov škótskej nezávislosti. 

 

Miliband, ktorý sa zúčastnil na vztyčovaní škótskej vlajky na radnici v Liverpoole, vyhlásil: "V najbližších dňoch chceme navštíviť mestá a dediny po celom Spojenom kráľovstve, aby sme Škótsku vyslali jasné posolstvo: Zostaňte s nami!".

 

Cameron v utorok požiadal Škótov, aby v budúcotýždňovom referende nehlasovali za nezávislosť Škótska. Premiér zároveň sľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby udržal Britániu jednotnú.

 

Referendum o nezávislosti Škótska sa uskutoční 18. septembra. V mesiacoch pred začiatkom kampane prieskumy opakovane naznačovali, že referendum sa skončí porážkou nacionalistov. V ostatných týždňoch sa však rozdiel medzi oboma tábormi začal zmenšovať a podľa v utorok zverejneného prieskumu stúpenci zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve deväť dní pred referendom najtesnejším rozdielom jedného percentuálneho bodu viedli nad zástancami nezávislosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies