Nad Južnou Kóreou lietajú americké bombardéry B-52

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 10:05 • 2 min
Nad Južnou Kóreou lietajú americké bombardéry B-52

SOUL - Účasť amerických bombardérov B-52 v terajších spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreou je ukážkou solidarity Spojených štátov so svojím vojenským spojencom a prejavom zameraným proti Severnej Kórei. Uviedli to predstavitelia juhokórejskej obrany, na ktorých sa dnes odvolávala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Keďže Severná Kórea sa vyhrážala útokom na Južnú Kóreu jadrovými zbraňami, cvičenie s prítomnosťou bombardérov B-52 je zmysluplné, lebo ukazuje odhodlanie USA poskytovať protijadrový dáždnik na Kórejskom polostrove," uviedol hovorca juhokórejského ministerstva obrany, ktorého dnes citovala domáca tlačová agentúra Jonhap. 

Námestník amerického ministerstva obrany Ashton Carter, ktorý sa v pondelok v Soule stretol s ministrom zahraničných vecí Jun Pjung-sem a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi, oznámil, že na cvičeniach sa budú zúčastňovať americké strategické bombardéry dlhého doletu B-52.

"Táto misia má zdôrazniť zastrašovacie a konvenčné možnosti bombardérov B-52 Stratofortress," povedal v pondelok novinárom v USA aj hovorca Pentagónu George Little.

Výročné spoločné manévre s krycím názvom Foal Eagle sa začali 1. marca a budú trvať dva mesiace. Obe armády majú tiež spoločný výcvik prepadových oddielov, nazvaný Key Resolve, a trvá od 11. marca do štvrtka 21. marca.

Severná Kórea obvinila svojho južného suseda a jeho spojenca Spojené štáty z toho, že v skutočnosti nacvičujú inváziu. Za to sa Sever vyhráža jadrovým úderom.

B-52 ako bombardér dlhého doletu je schopný niesť jadrové a konvenčné zbrane. USA ich využívajú od 50. rokov minulého storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies