Nad južné Čechy dorazili silné búrky z Rakúska, hasiči evakuovali tábor

NETKY.SK • 8 August 2013, 09:19 • 2 min
Nad južné Čechy dorazili silné búrky z Rakúska, hasiči evakuovali tábor

PRAHA - Veľmi silné búrky dorazili v stredu večer z Rakúska cez Šumavu do južných Čiech. Sprevádzalo ich množstvo bleskov, nárazový vietor a miestami prívalové zrážky. Pršalo však pomerne málo.

slovakia

left justify in out

Hasiči mali najviac práce v okresoch Český Krumlov a Prachatice, kde evakuovali detský tábor, hasili stromy zapálené bleskom a odstraňovali spadnuté kmene. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz. Hasiči v súvislosti s búrkou zasahovali približne na 80 výjazdoch, uviedla hovorkyňa juhočeských hasičov.

Pri Soumarskom Moste záchranári evakuovali tábor s 30 deťmi a desiatimi dospelými, premiestnili ich do základnej školy v neďalekom meste Volary. Hasiči sa museli k táboru prerezať cez popadané stromy. Druhý letný tábor v blízkosti Soumarského Mosta nakoniec nebol evakuovaný.

V dôsledku búrok bola prerušená aj premávka na približne piatich železničných tratiach - niekde spadli stromy, inde bolo prerušené trakčné vedenie. Búrky prichádzajúce z Rakúska sa presúvali stredom južných Čiech. Sprevádzal ich silný vietor, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť takmer 90 kilometrov za hodinu.

Českí meteorológovia varujú pred búrkami aj dnes - mali by prísť popoludní a večer. Očakávajú sa zrážky, ojedinele až prívalové okolo 40 milimetrov, alebo krúpy. Vietor v búrkach dosiahne v nárazoch rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu.

Silné búrky od nedele 4. augusta zasiahli územie Česka opakovane. Po nedeľných búrkach, ktoré napáchali veľké škody, nasledovali ďalšie v noci na stredu, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies