Nad Českom sa dnes objaví piesok zo Sahary

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 09:27 • 2 min
Nad Českom sa dnes objaví piesok zo Sahary

PRAHA - Nad Európou sa v dôsledku silného vetra na africkej púšti Sahara opäť objavujú jemné prachové častice. Dnes a v sobotu by sa podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mali dostať aj nad územie Českej republiky. Tento rok pôjde už o druhý výskyt tohto javu, ktorý je možné pozorovať ako červenožltý poprašok.

slovakia

left justify in out

Silný vietor fúkal v Alžírsku a v Maroku v stredu odpoludnia a večer. Vo štvrtok sa dostal nad Francúzsko, odkiaľ poputuje do oblasti Beneluxu a nad Nemecko. Po južnom okraji tlakovej výše so stredom nad Škandináviou sa dostane i do strednej Európy, varoval ČHMÚ.

 

"Výskyt vzduchu s najvyššími koncentráciami saharského prachu nad našou republikou očakávame v priebehu piatka a soboty, keď bude v dôsledku samočistenia a vymývania atmosféry dochádzať k jeho depozícii na zemský povrch i na našom území," dodali ešte vo štvrtok meteorológovia.

 

Už 18. februára nastala v ČR podobná situácia, keď bol dážď zafarbený prachom a znečisťoval strechy, automobily aj iné povrchy žltým povlakom, zreteľným po uschnutí kvapiek. Dažďové zrážky sa pritom očakávajú aj v týchto aprílových dňoch.

 

Odborníci uviedli, že ide o zaujímavý jav, ktorá nemá vážny vplyv na ľudské zdravie ani leteckú dopravu. S pieskom so Sahary v kombinácii so smogom sa v posledných dňoch trápia aj obyvatelia Británie, pripomenul web Novinky.cz.

 

img

 

Česko však zažíva oveľa obvyklejší jav pre toto ročné obdobie - lámanie teplotných rekordov. Vo štvrtok padol rekord v Beskydách, starý 76 rokov. Na tamojšom vrchu Lysá hora zaznamenali 15,2 stupňa Celzia. Ešte teplejšie bolo v Plzni, kde meteorológovia namerali 24 stupňov.

 

Rekordy padli v ČR celkovo na 104 miestach. Priemerné teploty sa pohybujú medzi 18 až 22 stupňami, dodali odborníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies