Nad britským finančným sektorom sa sťahujú mraky

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 07:43 • 2 min
Nad britským finančným sektorom sa sťahujú mraky

LONDÝN- Približne 2,2 milióna zamestnancov britského finančného sektora čakajú roky plné neistoty. Tisícom z nich hrozí, že prídu o prácu. Predbežné výsledky štvrtkového (23.6.) referenda o členstve Británie v Európskej únii (EÚ) totiž signalizujú, že väčšina voličov hlasovala za odchod z európskeho bloku. To vyvoláva otázniky nad budúcnosťou Londýna ako európskeho finančného centra, konštatuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po sčítaní hlasov v 329 z celkovo 382 volebných obvodoch sa ukázalo, že väčšina voličov v Británii hlasovala za brexit.

Viera bankárov, že Spojené kráľovstvo z únie neodíde, rýchlo vyprchala po zverejnení prvých predbežných odhadov. Britká libra zamierila nadol a na trhoch od Hongkongu po Londýn to vrie.

 

Hlasovanie za brexit tak znamená, že budúcnosť britského finančného priemyslu visí na vlásku. Všetko bude závisieť od "rozvodu" Británie a EÚ, od jej schopnosti udržať si prístup na spoločný európsky trh. Finančníci v Londýne musia tiež zvládnuť otrasy na trhoch, ktoré už priniesli pád libry aj pokles akciových indexov.

 

Veľké investičné banky už pred referendum varovali, že v prípade brexitu môžu presunúť tisíce pracovných miest z Británie do EÚ. A Európska centrálna banka signalizovala, že môže v Londýne zastaviť obchodovanie s eurom.

Mnohé finančné ústavy využívali prístup na jednotný európsky trh a poskytovali svoje služby v celej EÚ, keď mali základňu a väčšinu zamestnancov v Londýne.

 

Predstavitelia vlád v Európe pred hlasovaním naznačili, že firmy so sídlom v Británii, teda aj banky, môžu o toto privilégium po odchode krajiny z EÚ prísť. To mnohé z nich prinúti presunúť niektoré prevádzky napríklad do Frankfurtu nad Mohanom, Paríža alebo Dublina, ak si budú chcieť udržať prístup na európsky trh.

 

Veľké medzinárodné banky v Londýne, vrátane Citi, Deutsche Bank, JPMorgan, Goldman Sachs a Barclays mali v noci pohotovosť. Ich obchodníci buď nastúpili do práce, alebo sedia pri telefóne. Ani bankári v New Yorku nešli večer domov. Zostali v práci a pripravili mimoriadne telefonické linky pre klientov. Zamestnanci oddelení, ktoré obchodujú s devízami, nastúpili na nočnú zmenu a manažment bánk na všetko dohliada.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies