Nacistu Priebkeho nechcú ani vlastní

NETKY.SK • 16 Október 2013, 18:04 • 2 min
Nacistu Priebkeho nechcú ani vlastní

BERLÍN - Nemecká vláda nemieni zasahovať do situácie okolo tela v Ríme zosnulého vojnového zločinca Ericha Priebkeho, ktorého utorňajší pohreb v Taliansku museli pre násilnosti zrušiť. Taliani sa preto neformálne obrátili na Berlín.

slovakia

left justify in out

Podľa stredajšieho vyjadrenia nemeckého ministerstva zahraničných vecí by však o jeho osude mala rozhodnúť rodina a nie spolková vláda. Rezort diplomacie navyše podotkol, že nedostal žiadnu oficiálnu žiadosť od vlády v Ríme. Rovnakú odpoveď ponúklo aj vedenie berlínskeho predmestia Hennigsdorf, kde sa Priebke narodil. Ak by aj žiadosť prišla, "pohreb by sme odmietli", povedala hovorkyňa tamojšieho magistrátu. Ako dodala, "nechceme pochovať vojnového zločinca tu". Priebkeho telo preto zatiaľ zostáva na vojenskom letisku neďaleko Ríma.

Priebke zomrel v piatok vo veku sto rokov v talianskom Ríme. Odsúdený vojnový zločinec bol zodpovedný za zabitie desiatok ľudí neďaleko Ríma počas druhej svetovej vojny. Priebkeho odsúdili až v roku 1998, keďže krátko po vojne s pomocou Vatikánu utiekol z britského zajatia v Taliansku do Argentíny. V roku 1995 ho však vyhostili a o tri roky neskôr ho taliansky tribunál odsúdil na doživotie. Svoj trest si však pre pokročilý vek a zdravotné problémy odpykával doma. Na svoju obhajobu uvádzal, že popravy 335 ľudí z marca 1944 boli vykonané na príkaz nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Argentínska vláda ešte v sobotu odmietla jeho Priebekho predsmrtné želanie, aby bol pochovaný vedľa svojej ženy v argentínskom meste Bariloche, kde po úteku z Nemecka žil takmer 50 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies