Nacisti si mysleli, že psy sú inteligentné ako ľudia, chceli vytvoriť armádu hovoriacich zvierat

NETKY.SK • 26 Február 2018, 20:09 • 2 min
Nacisti si mysleli, že psy sú inteligentné ako ľudia, chceli vytvoriť armádu hovoriacich zvierat

Napriek množstvu opovrhnutia hodných zločinom proti ľudskosti, nacisti verili, že psy sa dokážu naučiť ľudský jazyk.

slovakia

left justify in out

Myšlienka údajne vzišla z hlavy Adolfa Hitlera, o ktorom bolo známe, že zbožňuje svojich dvoch nemeckých ovčiakov menom Blondy a Belly.

 

Ten chcel dokonca vytvoriť celú armádu hovoriacich psov a na tento účel bolo založených niekoľko škôl. Informoval o tom The Ladbible.

 

Podľa doktora Jana Bondersona z Cardiffskej univerzity, ktorý v knihe Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities preskúmal históriu psov. Tvrdí, že nemeckú armádu zaujímalo, či sa psy dokážu naučiť rozprávať a dokázali by ich s touto schopnosťou využiť vo vojne.

 

img

 

"Počas vojny v Nemecku prebiehali veľmi zvláštne experimenty, zamerané na komunikáciu medzi psom a človekom," cituje Bondersona Telegraph. Psom sa venovali špeciálni psychológovia. "Myslím, že boli určené na spoluprácu s jednotkami SS, alebo aby boli použité ako strážni psi v koncentračných táboroch," konštatuje Bonderson.

 

Nacisti podľa neho verili, že psy sú takmer rovnako inteligentní ako ľudia, schopné abstraktného myslenia aj verbálnej komunikácie.

 

Jeden pes bol pre nich mimoriadne zaujímavý. Volal sa Rolf a dokázal komunikovať v ľudskej reči tak, že labkou ukazoval na slová napísané na tabuľkách. Dokonca sa vraj naučil aj cudzie jazyky. Bonderson si však myslí, že Rolf jednoducho nasledoval podnety od svojho pána.

 

V tridsiatych rokoch boli založené viaceré školy, ktoré psy učili neštandardne komunikovať. Nacistov najviac zaujímala škola Tiersprechschule Asra, ktorá psy učila rozprávať ale údajne aj počítať či argumentovať. Ani jedno zviera to však nedokázalo.  

 

"Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa členovia SS rozprávali so psami,“ dodal Bonderson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies