Nacionalistovi Šešeljovi chystajú veľkolepé privítanie

NETKY.SK • 12 November 2014, 12:18 • 2 min
Nacionalistovi Šešeljovi chystajú veľkolepé privítanie

BELEHRAD - Líder Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislav Šešelj sa v stredu po 11 rokoch vráti do Belehradu, kde ho privítajú s veľkými poctami.

slovakia

left justify in out

Do srbskej metropoly priletí z Holandska po tom, ako mu Medzinárodný trestný tribunál (ICTY) pre zlý zdravotný stav povolil dočasnú návštevu jeho vlasti. SRS prichystala Šešeljovi na sobotu masové zhromaždenie na belehradskom Námestí republiky, kde by mal nacionalista vystúpiť s prejavom, informuje spravodajský portál Balkan Insight.

 

Srbská vláda ICTY prisľúbila, že v súvislosti so Šešeljom prijme mimoriadne bezpečnostné opatrenia tak, aby mu znemožnila prípadné ovplyvňovanie svedkov. Belehrad takisto garantuje, že Šešelja v prípade vynesenia rozsudku pošle späť do holandského Haagu, sídla medzinárodného tribunálu. 

 

ICTY v piatok schválil Šešeljove prepustenie pre zlý zdravotný stav obžalovaného, ktorý trpí rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene. Tribunál tak Šešelja nestihol odsúdiť za množstvo závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Do rúk tribunálu sa vydal ešte v roku 2003. Žalobcovia v jeho prípade navrhujú potrestať ho 28-ročným pobytom vo väzení. Šešelj akúkoľvek vinu popiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies