Nacionalisti z Dveri sa zrejme definitívne dostali do srbského parlamentu

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 08:03 • 2 min
Nacionalisti z Dveri sa zrejme definitívne dostali do srbského parlamentu

BELEHRAD - Vstup pravicovej nacionalistickej strany Dveri do srbského parlamentu naznačujú prvé odhady volebných výsledkov po dnešnom opakovanom hlasovaní asi 20.000 z celkového počtu 6,7 milióna srbských voličov, ktoré si vynútili obvinenia z neregulárností. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Srbská volebná komisia anulovala výsledky predčasných parlamentných volieb z 24. apríla v 15 volebných miestnostiach v reakcii na sťažnosti z vládneho i opozičného tábora. Výsledky dnešného hlasovania tak rozhodnú o personálnom obsadení desiatich percent kresiel v 250-člennom parlamente.

 

Vládna Srbská pokroková strana premiéra Aleksandara Vučiča získala už vo voľbách z 24. apríla viac ako 48 percent hlasov, pri dnešnom hlasovaní jej odhady predpovedajú dokonca 56-percentnú podporu, čo by znamenalo zisk 131 poslaneckých mandátov.

 

Druhá priečka patrí socialistom zo SPS s doteraz 29 mandátmi.

 

Tretie miesto obsadila vo voľbách z 24. apríla Srbská radikálna strana Vojislava Šešelja a s ôsmimi percentami hlasov sa po dvojročnej prestávke vrátila do parlamentu.

 

Po postupe ešte extrémnejšej strany Dveri to vyzerá na to, že pravica bude mať v belehradskom zákonodarnom zbore po rokoch opäť 35 poslancov.

 

Predseda srbskej vlády Vučič inicioval vypísanie volieb dva roky pred riadnym termínom, aby si zaistil dostatok času a politickej podpory pre prístupové rokovania s EÚ a presadzovanie reforiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona