Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek končí na svojom poste

NETKY.SK • 27 December 2013, 07:59 • 2 min
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek končí na svojom poste

BRATISLAVA - Po odchode bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Juraja Šeba z funkcie vojenského pridelenca čaká rezort obrany ďalšia zásadná personálna zmena. Podľa informácií Hospodárskych novín (HN) má skončiť na svojom poste náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

slovakia

left justify in out

Prvý muž armády by mal z funkcie odísť už začiatkom nového roka. „On chcel skončiť už k 1. januáru, nakoniec to bude asi trochu neskôr, ale určite končí,“ uviedol pre HN vysokopostavený zdroj z ministerstva obrany, ktorý nechcel byť menovaný. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) novinám spomínané informácie nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Nie je to otázka týchto dní, pán Vojtek si zatiaľ riadne plní svoje úlohy,“ reagoval pre HN Glváč. Podobnú odpoveď dostali aj od samotného Vojteka. „Plnohodnotne plní stanovené úlohy,“ znie stanovisko Ozbrojených síl SR ku všetkým otázkam týkajúcim sa Vojtekovho odchodu.

Dôvody, prečo armádny náčelník končí vo funkcii, majú podľa zistení HN súvisieť okrem iného aj s kauzou vojenského spravodajstva. Náčelník Ozbrojených síl sa vraj nepohodol s ministrom na riešení situácie, keď sa prevalilo údajné tunelovanie u vojenských tajných bývalým vedením. Vojtek dokonca podal trestné oznámenie na priateľku Romana Mikulca Katarínu Svrčekovú po tom, ako verejne prehovorila o údajnom nátlaku a šikane na jej osobu v tajnej službe. Šéf Ozbrojených síl ju obvinil zo spáchania trestného činu vyhýbania sa vojenskej službe, keďže, aby sa dostala zo služby, odmietla požiadať o bezpečnostnú previerku. Verejne to aj sama potvrdila. Podľa zdroja HN Vojtek nepodal trestné oznámenie z vlastnej iniciatívy, ale mu to odporučili na ministerstve. 

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) zachytil, že si Vojtek podal žiadosť do civilu. „Ak je to vyjadrenie protestu z jeho strany s kšeftárskymi a eštebáckymi praktikami Martina Glváča a jeho tajných, tak tento jeho krok chápem“. Myslí si, že tlak naňho bol určite veľký a zároveň nemal podporu svojho ministra. „Ten ho nútil robiť veci, s ktorými zrejme vnútorne nesúhlasil,“ nepriamo potvrdil pre HN Galko. 

Vojtek musel počas svojho pôsobenia na čele armády riešiť viacero problémov. V júli tohto roku čelila naša armáda v Afganistane teroristickému útoku. Na našich vojakov tam pri výcviku zaútočil afganský vojak, pričom šiestich zranil a jedného usmrtil. Nešťastie sa odohralo vo výcvikovom stredisku v Kandaháre. Slovensko sa rozhodlo aj napriek nešťastiu v konfliktnej zóne zostať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies