Náčelník generálneho štábu ocenil českých vojakov v Mali, ktorí tam ubránili hotel

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 17:42 • 2 min
Náčelník generálneho štábu ocenil českých vojakov v Mali, ktorí tam ubránili hotel

PRAHA - Českí vojaci ubránili hotel Nord-Sud v hlavnom meste Mali, sídlo veliteľstva tamojšej misie Európskej únie EUTM, keď na hotelové zariadenie v pondelok večer zaútočil neznámy počet neidentifikovaných ozbrojencov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes internetový server Lidovky.cz, ktorý pripomenul, že pri akcii zastrelili jedného z útočníkov. Príslušníci českých ozbrojených síl ujmu na zdraví neutrpeli.

 

Náčelník Generálneho štábu Armády ČR Josef Bečvář ocenil nasadenie a odvahu krajanov.

 

Podľa jeho slov vojaci zaujali v súlade so stanovenými postupmi obranné postavenie a po pozitívnej identifikácii útočníka jeho streľbu opätovali. Následne ho na mieste v spolupráci s príslušníkmi Malijskej národnej gardy zneškodnili. Za ich odvahu a rozhodný postup im patrí plné uznanie, konštatoval Bečvář.

 

Všetkých 600 členov spomínanej misie v hoteli by malo byť v poriadku. Po odrazení útoku už nedošlo k ďalším pokusom ozbrojencov. Českí vojaci, ktorí strážia zariadenie v spolupráci s domácimi ozbrojenými zložkami, pokračujú v plnení úloh.

 

K pondelkovému útoku v Bamaku došlo asi štyri mesiace po tom, ako moslimskí radikáli zabili 20 ľudí pri útoku na iný miestny hotel - Radisson Blu. V januári extrémisti usmrtili najmenej 29 ľudí pri útoku na kaviareň pri hoteli v Ouagadougou, hlavnom meste susednej Burkiny Faso. Útok na cudzincov s najmenej 19 obeťami na životoch, ku ktorému sa prihlásila severoafrická odnož al-Káidy, sa odohral nedávno aj v Pobreží Slonoviny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies