Náčelníci generálnych štábov V4 sa zhodli na vojenskej spolupráci

NETKY.SK • 19 Jún 2015, 13:43 • 2 min
Náčelníci generálnych štábov V4 sa zhodli na vojenskej spolupráci

STARÝ SMOKOVEC - Náčelníci generálnych štábov krajín Visegrádskej štvorky (V4) sa zhodli na Akčnom pláne vojenskej spolupráce krajín V4 a Stratégii výcviku a cvičení.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z dvojdňového stretnutia náčelníkov generálnych štábov krajín V4 vo Vysokých Tatrách za účasti Ukrajiny. „Oba dokumenty majú za cieľ stanoviť rámec ďalšej spolupráce so zreteľom na súčasné regionálne bezpečnostné výzvy,“ uviedol dnes náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) Slovenskej republiky Milan Maxim.

 

Stretnutie v Tatrách sa uskutočnilo pri príležitosti ukončenia ročného predsedníctva Slovenskej republiky vo V4 a zúčastnil sa na ňom aj náčelník GŠ Ukrajiny Viktor Muženko. Podľa Maxima je spolupráca krajín V4 dlhodobo na vynikajúcej úrovni. „Naše ročné predsedníctvo prevzalo celý rad úloh, medzi ktorými by som rád pripomenul najmä dokončenie dvoch strategických dokumentov, ktoré reagovali na Dlhodobú víziu prezentovanú v marci tohto roku na stretnutí ministrov obrany V4,“ uviedol na margo akčného plánu vojenskej spolupráce a stratégie výcviku. 

 

Počas rokovania otvorili náčelníci GŠ aj otázku Stálych modulárnych síl krajín V4 a aj rozpracovanie už ohláseného úmyslu vytvoriť Bojovú skupinu Európskej únie krajín V4 v roku 2019. Zatiaľ je v plnom prúde príprava bojovej európskej skupiny pre rok 2016. Na záver rokovania preto účastníci jednomyseľne schválili aj technickú dohodu vedúcu k úspešnému dokončeniu procesu výstavby tejto skupiny v prvom polroku 2016. Slovenská republika podľa Maxima prispela do tejto skupiny asi 500 ľuďmi. „Slovenská republika prispieva najmä mechanizovanou rotou, rotou radiačnej chemickej a biologickej ochrany, jednotkou vojenskej polície, špeciálnymi malými jednotkami, ako sú jednotky pre psychologické operácie a ľuďmi do veliteľstiev,“ vysvetlil. 

 

Náčelník Maxim vyzdvihol aj modernizáciu vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. „Rozhodli sme o nákupe viacúčelových vrtuľníkov, intenzívne sa rokuje o prenajatí letových hodín stíhacích lietadiel so Švédskym kráľovstvom a bol vypísaný tender na obstaranie 3D radarov,“ pripomenul súčasné plány Slovenska na podporu leteckých síl. Spoluprácu s krajinami V4 dnes ocenil aj Muženko, ktorý by chcel v tomto smere pokračovať, a to aj vo výcviku. „Zúčastnili sme sa aj na cvičeniach V4, plánujeme tiež pozvať expertov V4 na cvičenia na Ukrajinu,“ uviedol.

 

Po Slovenskej republike prevezme predsedníctvo vo V4 Česká republika. Náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jozef Bečvář uviedol, že pre Česko bude v rámci predsedníctva dôležitá certifikácia a dosiahnutie pohotovosti bojovej skupiny. „Každá krajina prispeje do týchto a ďalších aktivít. Pre Českú republiku je to oblasť ochrany proti zbraniam hromadného ničenia a veľmi aktívne chceme vystupovať i v príprave školení a cvičení, i logistiky,“ povedal Bečvář. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies