Nábytkárska spoločnosť KIKA sa topí v dlhoch, budúcnosť zamestnancov je neistá

NETKY.SK • 20 December 2017, 07:13 • 2 min
Nábytkárska spoločnosť KIKA sa topí v dlhoch, budúcnosť zamestnancov je neistá

BRATISLAVA – Jedna z najväčších nábytkárskych predajní KIKA sa ocitla vo veľkých finančných problémoch. Čachrovanie s účtovníctvom, ktoré bolo odhalené, sa môže dotknúť aj slovenských obchodov.

slovakia

left justify in out

Investičná spoločnosť Steinhoff International, ktorá je na trhu už pekných pár desiatok rokov a svoje obchody má už skoro v každej členskej krajine EÚ, v súčasnosti zažíva veľké otrasy. Problémy vznikli pretože nezverejnila svoje hospodárenie a v priebehu len pár dní jej akcie klesli až o 80%. Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí patrí medzi jedných z najväčších predajcov nábytku a doplnkov do domácnosti. Vo svojom portfóliu má aj predajne Pepco s diskontným oblečením. Na Slovensku sa nachádza celkovo 5 predajní KIKA a 85 predajní Pepco. 

 

„Dôvodom náhleho poklesu v hodnote akcií spoločnosti Steinhoff International bolo odloženie zverejnenia hospodárskych výsledkov. Príčiny tohto odloženia boli možné účtovnícke nezrovnalosti, pre ktoré skončil riaditeľ Markus Jooste,“ priblížil analytik Capital Markets Michal Fafrák. Informovali aktuality.sk.

 

Tento prepad akcií na trhu môže dokonca ohroziť samotné fungovanie spoločnosti, nie je dokonca vylúčené, že by tieto udalosti mohli byť pre firmu likvidačné. Začiatkom tohto mesiaca sa auditoská firma Deloitte rozhodla nepodpísať sa pod ich účtovnú uzávierku aj napriek tomu, že spolupracujú so Steinhoff už celé roky. To vzbudilo podozrenie u nemeckých a rakúskych finančných úradov, ktorí sa rozhodli preklepnúť ekonomické počínanie si firmy.

 

Niektorí ekonómovia sa domnievajú, že tieto nezrovnalosti môžu mať negatívny dopad aj slovenské predajne. Zahraniční analytici vidia budúcnosť spoločnosti veľmi neisto. Prirovnali ju dokonca k Enronu, spoločnosti z USA, ktorá po účtovnom škandále zbankrotovala.

 

Bruno Stenhoff založil firmu ešte v 60. rokoch. Na západe Európy začal predávať lacný nábytok dovážaný z východnej Európy. Skutočnú expanziu však spoločnosť zaznamenala až pod vedením Markusa Joosteho, ktorého cieľom bolo konkurovať švédskej IKEI. Neskôr svoj sortiment rozšírili o doplnky do domácnosti, či obchody s oblečením. Nakoľko sa mu nepodarilo dosiahnuť taký level na trhu ako má IKEA. Rozhodol sa pre inú stratégiu. Keď sa rozhodli vstúpiť na nový trh, zásadne skupovali miestne firmy, ktoré sa nachádzali v bezprostrednej blízkosti IKEA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies