Náboženskí učenci odsúdili terorizmus

NETKY.SK • 17 September 2014, 15:58 • 2 min
Náboženskí učenci odsúdili terorizmus

RIJÁD - Najvyšší orgán saudskoarabských moslimských učencov v stredu vydal náboženský výnos, v ktorom označil terorizmus za "ťažký zločin" a vyslovil sa za potrestanie páchateľov vrátane militantov skupiny Islamský štát v súlade s islamským právom.

slovakia

left justify in out

Rada zasadajúca v Rijáde vyjadrila podporu snahám kráľovstva vypátrať ľudí, ktorí sa hlásia nielen k Islamskému štátu, ale aj ideologicky blízkej al-Kájdy alebo šiitského povstaleckého klanu Abd al-Malika al-Hautího v Jemene. Osoby podnecujúce ku konfliktom sa podľa učencov dopúšťajú "jedného z najväčších hriechov", ktorým je nepodriadenie sa panovníkovi.

 

Členov náboženskej rady vymenúva saudskoarabská vláda, pričom sú považovaní za ochrancov tamojšieho ultrakonzervatívneho moslimského učenia známeho ako wahhábizmus. Saudskoarabský kráľ Abdalláh predtým vyzval učencov, aby vystúpili dôraznejšie proti terorizmu. Sunnitskí fundamentalisti z Islamského štátu prenasledujú a zabíjajú vyznávačov šiitského islamu, ktorých považujú za kacírov, ako aj príslušníkov iných náboženských menšín v Iraku a Sýrii, čo už odsúdili aj ďalší duchovní predstavitelia. Medzinárodný zväz moslimských učencov ešte v júli vydal vyhlásenie, kde kritizoval "násilné vyháňanie irackých kresťanských bratov" a upozornil, že konanie Islamského štátu "odporuje islamským zákonom a svedomiu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies