Náboženskí predstavitelia podpísali deklaráciu proti otroctvu

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:22 • 2 min
Náboženskí predstavitelia podpísali deklaráciu proti otroctvu

VATIKÁN - Predstavitelia svetových náboženstiev podpísali dnes vo Vatikáne deklaráciu proti modernému otroctvu, ktorá vyhlasuje obchodovanie s ľuďmi a orgánmi, ako aj nútenú prácu a prostitúciu za zločiny proti ľudskosti. Dokument predložený pápežom Františkom vyzýva na úplné celosvetové ukončenie takýchto otrockých praktík do roku 2020, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Okrem pápeža deklaráciu podpísali zástupcovia ďalších 12 kresťanských cirkví a svetových náboženstiev, vrátane anglikánskeho arcibiskupa Justina Welbyho a predstaviteľov pravoslávneho kresťanstva, hinduizmu, budhizmu, judaizmu, sunnitského a šiitského islamu, uviedla agentúra ANSA. 
       

Slávnostný podpis deklarácie sa uskutočnil v rámci Medzinárodného dňa za zrušenie otroctva na pôde vatikánskej Pápežskej akadémie vied. Text vypracovala nová medzináboženská iniciatíva Global Freedom Network (GFN), ktorá vznikla vo Vatikáne v marci tohto roku. 
     

Signatári sa prostredníctvom deklarácie zaväzujú k tomu, že podniknú všetko, čo bude v ich silách, aby do roku 2020 ukončili utrpenie obetí moderného otroctva, ktorých je podľa odhadov po celom svete okolo 35 miliónov.   
     

Pápež František stanovil boj proti súčasným formám otroctva jednou z kľúčových priorít svojho pontifikátu. Podľa vatikánskych činiteľov korene Františkovho záujmu o tento problém siahajú do čias, keď ako kňaz slúžil obyvateľom slumov v argentínskom Buenos Aires. 
     

Iniciatíva Global Freedom Network sa snaží apelovať na vlády sveta, podnikateľské spoločnosti, vzdelávacie i náboženské inštitúcie, aby prestali využívať služby dodávateľských reťazcov využívajúcich otrockú prácu. Iniciatíva vznikla z popudu austrálskeho miliardára Andrewa Forresta, ktorý je jedným z najbohatších ľudí planéty. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona