Nabiť elektromobil je možné už aj na košickom letisku

NETKY.SK • 26 August 2015, 12:26 • 2 min
Nabiť elektromobil je možné už aj na košickom letisku

KOŠICE - Na letisku Košice je od dnes v prevádzke verejne dostupná nabíjacia stanica pre elektromobily. Ide o prvú takúto nabíjaciu stanicu na slovenskom letisku. Na parkovisku pred terminálom ju slávnostne uviedli do prevádzky predstavitelia letiska, mesta Košice a spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE).

slovakia

left justify in out

Inštaláciou nabíjacej stanice a zavedením bezplatného parkovania pre elektromobily košické letisko napĺňa svoj projekt Zelené letisko – Green Airport. "Tento projekt sme odštartovali ešte v lete roku 2013 inštaláciou 638 fotovoltických panelov na strechu terminálu, hangáru a technickej budovy. Jeho ďalšou fázou je obstaranie elektrobicyklov, ktoré budú našim zamestnancom uľahčovať pohyb medzi jednotlivými prevádzkovými priestormi a plochami," uviedol výkonný riaditeľ a šéf predstavenstva letiska Karl Dandler.

 

Primátor Košíc Richard na akcii oznámil, že v priebehu budúceho roka sa v celom meste zavedie bezplatné parkovanie pre elektromobily. "Aby tí, ktorí sa rozhodli, že zainvestujú do takéhoto momentálne drahšieho auta, mali určitú finančnú výhodu za to, že myslia ekologicky," odôvodnil tento krok. Košice sú podľa neho na Slovensku jasným lídrom v elektromobilite, čo potvrdzuje aj päť elektrobusov v rámci košickej MHD. Ako zaujímavosť primátor spomenul, že do Košíc sa dá bežným elektromobilom cez sieť nabíjacích staníc dostať už nielen z Bratislavy, ale aj od atlantického pobrežia.

 

Podľa zástupcu VSE Holding Vojtecha Lászlóa skúsenosti materského koncernu RWE z iných krajín potvrdzujú, že práve letiská sú dopravnými uzlami, na ktoré eMobilita patrí. "Keďže sme s eMobilitou v roku 2010 začínali práve v Košiciach, je prirodzené, že prvá letisková nabíjacia stanica na Slovensku je tiež v tomto meste," dodal.

Inštaláciu nabíjacej stanice financovalo letisko v spolupráci s VSE. Národná mapa e-mobility sa tak na východe Slovenska ďalej zahusťuje. Verejne dostupné nabíjačky sú okrem Košíc aj v Poprade, Prešove, Štóse, Moldave nad Bodvou, Levoči, Trebišove, Prešove a ďalších mestách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies