Nabíjacie stanice SE podporia nástup elektromobility na Slovensku

NETKY.SK • 2 Október 2014, 13:21 • 2 min
Nabíjacie stanice SE podporia nástup elektromobility na Slovensku

BRATISLAVA - Rozrastajúcu sa slovenskú sieť nabíjacích staníc pre elektromobily rozšírila v týchto dňoch spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s., (SE), keď verejnosti sprístupnila 6 nabíjacích staníc umiestnených pri administratívnych a prevádzkových objektoch elektrární v Bratislave, Novákoch, Jaslovských Bohuniciach, Mochovciach a Trenčíne. Informovala o tom hovorkyňa SE Janka Burdová.

slovakia

left justify in out

Nabíjacie stanice podľa nej využívajú najmodernejšiu technológiu, ktorá je patentom skupiny Enel a umožňuje plné nabitie batérie do dvoch hodín. Nabíjanie sa vykonáva pomocou špeciálnych užívateľských RFID kariet, ktoré slúžia na identifikáciu a otvorenie nabíjacích zásuviek. Nabíjacie stanice sú spojené pomocou GPRS komunikácie s riadiacim centrom, ktoré ich monitoruje a zbiera informácie o spotrebe elektrickej energie, ako aj počte nabíjaní. Zároveň včas identifikuje rôzne poruchy a umožňuje tak prevádzkovateľovi zorganizovať servisný zásah.  
     

Hovorkyňa pripomenula, že na Slovensku je dnes podľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) k dispozícii 50 nabíjacích staníc. Elektromobily sú tiché, neprodukujú CO2 a náklady na ich pohon sú oproti klasickým palivám mnohonásobne nižšie. Podľa užívateľských testov sú pri súčasných cenách elektriny náklady na 100 kilometrov približne 2 eurá, čo predstavuje oproti klasickému pohonu úsporu až do 80 %. Celosvetovo je v prevádzke viac než 400.000 elektromobilov a dopyt po nich každoročne rastie o 100 %, uvádza nemecké Centrum pre výskum solárnej a vodíkovej energie. 
     

Skupina Enel patrí podľa Burdovej k najväčším prevádzkovateľom nabíjacích staníc pre elektromobily v južnej Európe. Disponuje viac ako 1600 stanicami v Taliansku a prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Endesa aj v Španielsku. Zákazníci Enelu môžu tieto stanice využívať pomocou Systému riadenia elektrickej mobility (EMM). Prostredníctvom tzv. eRoaming-u sú im prístupné aj stanice iných prevádzkovateľov v Španielsku, Taliansku, Rumunsku a Grécku. Systém EMM podporuje spolu viac ako 2000 nabíjacích staníc.
     

Enel je partnerom výskumného projektu EÚ v oblasti elektrickej mobility "Green eMotion", ktorý zoskupuje 43 partnerov z oblasti priemyslu, energetiky, výroby elektrických vozidiel a tiež samosprávy, vysoké školy a výskumné inštitúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona