REPORTÁŽ: Na zvládnutie koronakrízy by sme mali od EÚ dostať takmer 800 miliónov eur

NETKY.SK • 23 September 2020, 15:40 • 2 min
REPORTÁŽ: Na zvládnutie koronakrízy by sme mali od EÚ dostať takmer 800 miliónov eur

BRATISLAVA - Slovensko by malo mať od Európskej komisie k dispozícii 780 miliónov eur na zvládnutie krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. Informovala o tom ministerka investicií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) po dnešnom rokovaní vlády SR.

slovakia

left justify in out

 

Máme na to tri roky

Ministri na dnešnej schôdzi preberali práve návrh na prerozdelenie financií z novej iniciatívy REACT-EU. Slovenská republika bude musieť financie vyčerpať počas nasledujúcich troch rokov.

 

img

 

"Chceme podporiť najmä náklady na špecifické výkony zdravotných zložiek a bezpečnostných zborov, odmeny pre zamestnancov, ktorí pracujú v prvej línii," uviedla Remišová.

 

Prerozdelenie 

Návrh vlády plánuje rozdelenie financií do štyroch operačných programov. Do programu efektívna verejná správa plánuje dať rezort investícií 113 miliónov eur, do programu ľudské zdroje 449 miliónov eur, do programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 24 miliónov eur a na Integrovaný regionálny operačný program 194 miliónov eur.

 

Udržanie pracovných miest
Ako dodala ministerka, požiadaviek o finančnú podporu od všetkých partnerov a z regiónov bolo desaťnásobne viac, ako je ponúkaná suma od Európskej komisie. "Ďalšiu podporu, ktorú z týchto peňazí plánujeme vyčleniť, je podpora na udržanie pracovných miest, takzvaný kurzarbeit," povedala Remišová.

 

img

 

Vláda chce špecificky podporiť udržanie pracovných miest aj v športe a kultúre. Podporiť plánujú aj "najodkázanejších", školy, a tých, ktorých poškodili kapacitné obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

 

Súvisiaci článok: Remišová predostrela, koľko peňazí pôjde na rozvoj kultúry a športu

 

Čas do konca roka 
Legislatívu k tomuto balíku peňazí musí Európsky parlament schváliť do konca roka. Ako uviedla Remišová, tento čas chcú využiť na prípravu, rokovania s Európskou komisiou a prípravu a revíziu operačných programov. Presné sumy podpory vláda oznámi pravdepodobne až v decembri.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona