Na zozname zakázaných drog pribudnú ďalšie látky

NETKY.SK • 24 August 2013, 16:00 • 2 min
Na zozname zakázaných drog pribudnú ďalšie látky

BRATISLAVA - Na zoznam plánujú dať 4- metylamfetamín, u ktorého chce EÚ zabrániť, aby sa na čiernom trhu stal alternatívou amfetamínu.

slovakia

left justify in out

Na zoznam omamných a psychotropných látok, ktoré podliehajú kontrolným opatreniam a trestnoprávnym sankciám, by mal pribudnúť 4- metylamfetamín. Počíta s tým novela zákona, ktorú dal rezort zdravotníctva do pripomienkového konania. Táto droga má podliehať kontrole na základe rozhodnutia Rady EÚ. Únia chce zabrániť tomu, aby sa 4- metylamfetamín na čiernom trhu stal alternatívou amfetamínu. Do najprísnejšie kontrolovanej I. skupiny má pribudnúť dovedna osem omamných a psychotropných látok.

Droga 4-metylamfetamín je syntetickým derivátom amfetamínu, ktorý najčastejšie zhabali vo forme prášku a pasty vo vzorkách obsahujúcich amfetamín a kofeín. Objavil sa už aj v tekutej podobe, resp. ako tablety. Na nezákonnom trhu sa predáva a používa ako kontrolovaná droga amfetamín. „Bol nahlásený jeden prípad, keď sa látka našla v komerčnom výrobku predávanom na internete,“ uvádzajú autori novely. Hlavný chemický prekurzor na syntézu 4-metylamfetamínu je podľa všetkého komerčne dostupný na internete a nie je kontrolovaný podľa Dohovoru OSN proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropnými látkami z roku 1988. 

Špecifické účinky 4-metylamfetamínu používatelia hlásia len zriedka, pretože zvyčajne nevedia o tom, že túto látku užili. Z niekoľkých dostupných hlásení však vyplýva, že má stimulačné účinky. Medzi jeho nepriaznivé účinky patrí hypertermia, vysoký krvný tlak, anorexia, nevoľnosť, potenie, žalúdočné problémy, kašeľ, vracanie, bolesti hlavy, búšenie srdca, nespavosť, paranoja, úzkosť a depresia. Aktuálne údaje nie sú dostatočné na to, aby sa dal určiť potenciál návykovosti tejto látky. 

Už v štyroch štátoch EÚ evidujú prípady úmrtí ľudí, u ktorých potom v tele zistili túto drogu. Stalo sa to v 21 prípadoch, pričom 4-metylamfetamín mali obete v tele samotný alebo v kombinácii s inou látkou či látkami, najmä amfetamínom. „Hoci z dostupných informácií sa nedá s istotou určiť, akú úlohu v týchto úmrtiach zohral 4-metylamfetamín, v niektorých prípadoch však bola táto látka hlavnou zistenou drogou a jej úrovne sa dajú porovnať s úrovňami, ktoré sa zistili v určitých prípadoch smrti spôsobenej užívaním amfetamínu,“ upozornili autori novely v dôvodovej správe. 

Látku 4-metylamfetamín našli už v 15 členských štátoch Únie. Jedna krajina oznámila, že sa na jeho území táto látka vyrába. „Z dostupných informácií vyplýva, že 4-metylamfetamín vyrábajú a distribuujú tie isté skupiny organizovaného zločinu, ktoré sú zapojené do výroby amfetamínu a obchodovania s ním“. Látka nemá v EÚ žiadnu známu, stanovenú či uznanú liečebnú hodnotu a neexistuje žiadne povolenie na jej uvádzanie na trh. 

Podľa návrhu by do I. skupiny omamných a psychotropných látok by mali okrem 4-metylamfetamín pribudnúť aj ďalšie látky: AM-2201, 5-(2-aminopropyl)indol, 5-API, 5-IT, bufedrón, desoxypipradrol, 4-metyletkatinón, pentedrón 
Omamné a psychotropné látky I. skupiny možno pestovať, vyrábať, dovážať, vyvážať, vydávať a vykonávať ich tranzit a veľkodistribúciu iba na účely výskumnej, výučbovej a expertíznej činnosti s výnimkou pestovania konopy na priemyselné účely. 

Novelou plánujú aj preradenie niektorých látok v jednotlivých skupinách omamných a psychotropných látok. Napríklad ministerstvo pôdohospodárstva navrhlo vyňatie semien konopy siatej z I. skupiny omamných látok, aby nastal súlad so zoznamom kontrolovaných látok, ktorý je súčasťou Jednotného dohovoru OSN o omamných látkach z roku 1961. „Semená konopy siatej neobsahujú kanabinoidy a preto nie je potrebné, aby podliehali kontrolným opatreniam,“ uvádza sa v dôvodovej správe. 

Navrhuje sa aj preradenie omamnej látky etorfín z I. skupiny do II. Skupiny (kde sa pripúšťajú účely zdravotnej alebo veterinárnej starostlivosti), pretože sa táto látka nachádza vo veterinárnom lieku určenom na znehybnenie veľkého a ťažkého zvieraťa napríklad slona. Látka etorfín je syntetické narkotikum s analgetickými vlastnosťami. 

Novela by v prípade schválenia mala platiť od 1. marca 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies