Na zozname najhorších daňových rajov sa nachádzajú aj európske krajiny

NETKY.SK • 12 December 2016, 19:04 • 2 min
Na zozname najhorších daňových rajov sa nachádzajú aj európske krajiny

PXFORD - Medzinárodná organizácia Oxfam predložila zoznam "najhorších daňových rajov" na svete. Mnoho z uvedených krajín sa nenachádza v Karibiku, sú medzi nimi aj európske štáty ako Holandsko a Švajčiarsko.

slovakia

left justify in out

Organizácia Oxfam dnes zverejnila pod názvom Daňové boje zoznam 15 krajín, ktoré pomáhajú firmám, aby sa vyhýbali plateniu daní. Na prvom mieste sa nachádzajú Bermudy, za ktorými nasledujú Kajmanské ostrovy, Holandsko, Švajčiarsko, Singapur, Írsko, Luxembursko, Curacao, Hongkong, Cyprus, Bahamy, Jersey, Barbados, Maurícius a Britské Panenské ostrovy.

 

Organizácia so sídlom v britskom Oxforde požaduje od skupiny popredných priemyselných a rozvíjajúcich sa krajín G20, aby prijala tvrdšie opatrenia proti daňovým únikom. "Daňové raje stoja v strede ničivého daňového boja. Je potrebné ich čo najrýchlejšie eliminovať," uviedol predstaviteľ Oxfamu Tobias Hauschild. Upozornil na to, že 90 % najväčších svetových koncernov má pobočky v daňových rajoch.

 

Podľa Nemeckého odborového zväzu (Deutsche Gewerkschaftsbund, DGB) zoznam jasne ukazuje, že daňové raje už dávno neležia len v Karibiku. Spolková vláda preto musí zmeniť návrh zákona o boji proti daňovým únikom. "Tento počíta s dôležitou povinnosťou týkajúcou sa poskytovania informácií len pre štáty, ktoré nepatria medzi členské krajiny EÚ alebo EFTA."

Medzi kritériá pre zoznam Oxfamu patrili napríklad nízka alebo nulová firemná daň alebo poskytovanie neprimeraných daňových stimulov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies