Na zoznam rezervácií UNESCO pribudlo 18 nových lokalít

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 16:24 • 2 min
Na zoznam rezervácií UNESCO pribudlo 18 nových lokalít

Na zoznam biosférických rezervácií UNESCO tento týždeň pribudlo 18 nových chránených lokalít vrátane talianskych Julských Álp, poľského národného parku Roztocze alebo britského ostrova Wight.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom gestorský výbor Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru na svojom zasadnutí v Paríži.

 

Pri žiadosti o zápis na prestížny zoznam biosférických rezervácií UNESCO sa posudzuje okrem iného to, či sa v príslušnom regióne dokážu miestni obyvatelia prispôsobiť požiadavkám na ochranu prírody a či sami aktívne prispievajú k starostlivosti o udržanie prírodného dedičstva a tradícií. O zápis spravidla usilujú chránené územia, často ide o cezhraničné regióny.

 

 

Tentokrát výbor UNESCO rozšíril zoznam rezervácií o viac ako desiatku európskych lokalít vrátane rakúskeho údolia rieky Mury, nórskej oblasti Nordhordland či jazera Elton v južnom Rusku. So svojím prvým zápisom uspelo juhoafrické Svazijsko a jeho pohoria Lubombo, dokonca dve nové rezervácie získali Kórea, Taliansko, Španielsko a Švédsko.

 

Titul biosférickej rezervácie UNESCO v súčasnosti drží 680 miest v 122 krajinách po celom svete. Zastúpenie má aj Slovensko, kam patrí: Banská Štiavnica, Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia hradu, Vlkolínec, Jaskyne a priepasti Slovenského krasu, Bardejov, Bukové pralesy Karpát v Národnom parku Poloniny a Vihorlat v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, Drevené kostoly, Levoča. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies