Na Zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva UNESCO pribudli nové prvky

NETKY.SK • 1 December 2016, 19:06 • 2 min
Na Zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva UNESCO pribudli nové prvky

ADDIS ABEBA - Sokoliarstvo a jóga sú medzi činnosťami, ktoré boli pripísané na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), informovala dnes táto ustanovizeň.

slovakia

left justify in out

Ďalšími prírastkami sú napríklad iracký sviatok Chidr Iljás, saudskoarabský tanec mizmar či tradičné kazašské zápasenie küresi.

 

Zoznam, ktorý aktualizujú na prebiehajúcom zasadnutí v etiópskom hlavnom meste Addis Abebe, zahŕňa prejavy kultúry dokazujúce rôznorodosť nehmotného kultúrneho dedičstva vo svete.

Sokoliarstvo sa praktizuje v 60 krajinách sveta a je spájané s kultúrnym dedičstvom a komunitnou angažovanosťou, pretože sokoliari si budujú s vtákmi puto, keď ich trénujú, lietajú s nimi a starajú sa o ich rozmnožovanie, uviedlo UNESCO.

 

Indický systém cvičenia rozvoja ľudského tela i ducha - jóga - zasa ovplyvnil rozličné zložky spoločenských funkcií v Indii, od zdravotníctva a medicíny až po vzdelávanie a umenie.

Iracký sviatok Chidr Iljás, ktorý sa slávi vo februári, uctieva svätca al-Chidra, ktorý údajne plní veriacim ich želania, najmä v prípade núdze.

 

Saudskoarabský folklórny tanec mizmár sa tancuje s bambusovými palicami na rodinných alebo národných oslavách. Do 100 mužov tlieska a skanduje milostné piesne do rytmu bubnov v pozadí.

 

Tradičné kazašské zápasenie küresi vyžaduje, aby víťaz pritlačil súperove plecia na zem. Vyvinul sa z toho národný šport, ktorý pestujú muži aj ženy a jeho popularita už prekročila hranice Kazachstanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies