Na zmenu ZP ostáva posledný deň: Niektoré pobočky majú otvorené dlhšie

NETKY.SK • 30 September 2017, 08:01 • 2 min
Na zmenu ZP ostáva posledný deň: Niektoré pobočky majú otvorené dlhšie

BRATISLAVA - Ľuďom ostáva na prípadnú zmenu zdravotnej poisťovne posledný deň.

slovakia

left justify in out

Niektoré kontaktné miesta pre klientov majú preto dnes rozšírené stránkové hodiny.

 

Prihláška sa dá poslať aj poštou. Prepoistiť sa možno len raz ročne, vždy do konca septembra. Zmena sa akceptuje 1. januára nasledujúceho roka. Slováci si môžu vybrať medzi troma zdravotnými poisťovňami, štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) alebo súkromnými Dôverou a Union ZP.

 

"Veľká časť poistencov si možnosť podať prihlášku necháva na posledné dni pred uplynutím zákonom stanoveného termínu, pretože vrcholí prepoisťovacia kampaň," zhodujú sa poisťovne. Konkrétne informácie o otváracích hodinách jednotlivých pobočiek možno nájsť na webe zdravotných poisťovní. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zatiaľ zaznamenal vyše 70.000 prihlášok.

 

Poistenci sa môžu prepoistiť nielen osobne na pobočke, ale aj vyplnením papierovej prihlášky. Vytlačia si formulár, vyplnia údaje a zašlú na adresu poisťovne. Dôležité je, aby bola pečiatka na obálke s dátumom najneskôr 30. septembra.

 

Prihlášku možno podať iba v jednej zdravotnej poisťovni. Poistenci, ktorí plánujú zmenu, by si mali u svojich lekárov overiť, či majú uzatvorenú zmluvu s príslušnou zdravotnou poisťovňou. Práve to je rozhodujúca skutočnosť pre bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

 

Ľudia v prípade zmeny až do konca roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. Poistenci sú povinní oznámiť zmenu svojmu zamestnávateľovi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona