Na zmenu zdravotnej poisťovne ostávajú posledné dni

NETKY.SK • 21 September 2015, 10:13 • 2 min
Na zmenu zdravotnej poisťovne ostávajú posledné dni

BRATISLAVA - Ľudom ostávajú na prípadnú zmenu zdravotnej poisťovne posledné dni. Prepoistiť sa možno len raz ročne, urobiť tak treba do 30. septembra. Zmena bude platiť od januára budúceho roku. Slováci si môžu vybrať medzi troma zdravotnými poisťovňami, štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou alebo súkromnými Dôverou a Union ZP.

slovakia

left justify in out

"Prihlášku možno podať iba v jednej zdravotnej poisťovni. Poistenec, ktorý si podal prihlášku na zmenu ZP a svoje rozhodnutie zmenil, je oprávnený vziať späť podanú prihlášku v lehote do 30. septembra kalendárneho roka bez uvedenia dôvodu. Späťvzatie musí byť podané písomne," približuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

Poistenci, ktorí plánujú zmenu ZP, by si mali u svojho ošetrujúceho lekára, ale aj odborného lekára - špecialistu overiť, či má uzatvorenú zmluvu s príslušnou zdravotnou poisťovňou. Práve to je rozhodujúca skutočnosť pre bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti ošetrujúcim lekárom.

 

V prípade zmeny poistenci až do konca roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. Oba doterajšie preukazy sú povinní zdravotnej poisťovni vrátiť najneskôr do 8. januára 2016.

 

Poistenec, ktorý zmení zdravotnú poisťovňu, je okrem vrátenia preukazov povinný aj oznámiť zmenu svojmu zamestnávateľovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies