Na zimu treba auto dobre pripraviť

NETKY.SK • 4 November 2014, 09:38 • 2 min
Na zimu treba auto dobre pripraviť

BRATISLAVA - Každý motorista, ktorý využíva svoje auto aj v zimnom období, by mal venovať jeho príprave zvýšenú pozornosť. Nestačí len prezuť pneumatiky, ale pozornosť je nutné venovať aj ďalším rovnako dôležitým súčastiam automobilu.

slovakia

left justify in out

Pred zimou odborníci odporúčajú skontrolovať akumulátor. Práve ten je v zime nadmerne namáhaný a môže ľahko zradiť. Majitelia vozidiel so skorším dátumom výroby by mali skontrolovať zapaľovaciu sústavu aj sviečky. V aute sa oplatí mať aj štartovacie káble. Pokiaľ sa akumulátor vybije, auto možno naštartovať ich pomocou. V žiadnom prípade sa nesmie auto roztláčať, mohol by sa zničiť katalyzátor a jeho výmena nie je lacná záležitosť pri žiadnom type vozidla.

 

Roman Rajtár zo spoločnosti Škoda Auto Slovensko radí: "Klimatizáciu využívame primárne v letných horúcich mesiacoch, ale môže byť veľmi užitočná aj v zime. Je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa zbaviť nadmerného a nebezpečného zahmlievania skiel, a preto odporúčame venovať pozornosť aj kontrole jej funkčnosti a v prípade potreby aj výmene prachového/peľového filtra."

 

Dôležitou súčasťou sú brzdy, ktoré je nevyhnutné mať v stopercentnom stave. A nemalo by sa zabudnúť na kontrolu brzdovej kvapaliny.

 

Vyhláška síce nepredpisuje povinnú výbavu na zimné obdobie, ale určite by v aute nemali chýbať metlička na sneh, lopatka a škrabka na ľad. V prípade cesty na hory môžu prísť vhod i snehové reťaze či vrecko plnené soľou alebo pieskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies