Na zimnú údržbu má Bratislava 4 milióny, začínajú v decembri

NETKY.SK • 16 Október 2015, 11:47 • 2 min
Na zimnú údržbu má Bratislava 4 milióny, začínajú v decembri

BRATISLAVA - Bratislavská radnica sa už pripravuje na nadchádzajúcu zimnú sezónu. Zimná pohotovosť v hlavnom meste by sa mala oficiálne začať od 1. decembra, keď obvykle prichádza do platnosti Operačný plán zimnej údržby.

slovakia

left justify in out

No ani skoršie sneženie by cestárov nemalo zaskočiť, techniku i posypový materiál už budú mať pripravené aj pred týmto dátumom. "V prípade sneženia je zazmluvnená spoločnosť pripravená zasiahnuť okamžite," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Bratislava má na zimnú údržbu ciest vyčlenené približne štyri milióny eur. Zjazdnosť ciest bude zabezpečovať 43 sypačov, 11 multikár a mesto má v zálohe i jednu snehovú frézu. V pohotovosti bude aj 89 ručných pracovníkov. Na zimnú sezónu je už dnes pripravených vyše 2 000 ton posypových materiálov. Na neodhrabané či nezjazdné cesty budú môcť obyvatelia cez zimu upozorniť dispečing mesta na telefonickej linke +421 259 356 761 alebo emailom na dispecing@bratislava.sk.

 

Zimnú údržbu ciest v správe magistrátu bude rovnako ako vlani zabezpečovať firma A.R.K technické služby. Tá sa spolu s mestom začiatkom tohto roka stretla s kritikou najmä v súvislosti s nezvládnutou snehovou kalamitou v Bratislave koncom januára. Podľa Skokanovej mesto už vykonalo opatrenia, aby podobnej situácii zabránilo. Jedným z nich je napríklad to, že vozidlá zimnej údržby budú na svojich stanovištiach stáť už pred predpovedaným snežením. "Výsledkom by mali byť rýchlejšie zásahy priamo v lokalitách, kde to bude potrebné," priblížila Skokanová. Radnica oslovila aj mestské časti a vypýtala si kontakt na pracovníkov zodpovedných za zimnú údržbu, aby vedeli odhŕňanie snehu či posyp ciest lepšie koordinovať.

 

"Veľmi účinným prostriedkom by mali byť preventívne posypy na určených krízových miestach, ktoré by zabezpečili roztopenie prvých milimetrov padnutého snehu, čo by sme chceli zrealizovať v prípade dostupných finančných prostriedkov," priblížila Skokanová ďalšie opatrenie, o ktorom mesto uvažuje. Vozidlá zimnej údržby budú po novom monitorované GPS zariadeniami, radnica tak bude mať prehľad, kde sa vozidlá v danej chvíli nachádzajú. "Zároveň chceme výstupy z GPS zariadení využiť aj na zverejňovanie informácií na webe mesta tak, aby aj občania videli, kadiaľ sa vozidlá pohybujú," uviedla Skokanová s tým, že tento projekt zatiaľ len pripravujú. Mesto verí, že všetky tieto opatrenia prispejú počas sneženia k väčšiemu pokoju a zjazdnosti ciest v Bratislave.

 

Hlavné mesto zabezpečuje zimnú údržbu na cestách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest. Udržuje aj námestia, verejné priestranstvá, lávky a mosty. Stará sa tiež o 249 zastávok MHD a 1 228 priechodov pre chodcov. O cesty III. a IV. triedy sa starajú jednotlivé mestské časti, ktoré majú tieto cesty v správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies