Na zimnom štadióne v Čani unikal plyn: Záchranné zložky zalarmoval jeden z rozhodcov

NETKY.SK • 19 Január 2015, 14:45 • 2 min
Na zimnom štadióne v Čani unikal plyn: Záchranné zložky zalarmoval jeden z rozhodcov

ČAŇA - Zložky záchrannej služby, ktoré asistovali v nedeľu (18.1.) pri hromadnej intoxikácii oxidom uhoľnatým na zimnom štadióne v obci Čaňa v okrese Košice – okolie, privolal jeden z hokejových rozhodcov.

slovakia

left justify in out

"Ako čiarový rozhodca som rozhodoval finálový zápas. Približne minútu a pol pred koncom stretnutia som zrazu stratil orientáciu a potreboval som pomoc," uviedol pre TASR Milan Vida. Ako dodal, približne po desiatich minútach, keď už akútne príznaky otravy nepociťoval, zistil, že na štadióne ostali diváci a niekoľko ďalších ľudí bolo priotrávených. "Okamžite som zalarmoval záchranné zložky a na základe telefonických pokynov od veliteľa zásahu Hasičského a záchranného zboru som začal organizovať evakuáciu divákov zo zimného štadióna," doplnil Vida, ktorý pracuje v Policajnom zbore.
     

Ako spresnil, organizátori zriadili krízové centrum v blízkej telocvični, kde sa mohli záchranári postarať o intoxikovaných ľudí.
     

"Celú noc som ja, aj moja rodina, ktorá bola tiež na zápase, strávili v nemocnici na pozorovaní," uviedol ďalej s tým, že množstvo ľudí vyhľadalo lekársku pomoc individuálne bez pomoci záchranárov. "V nemocnici skončilo napríklad aj celé družstvo Liba Academy," poznamenal.
     

Do nemocnice v Košiciach – Šaci bolo v nedeľu večer transportovaných celkovo 11 pacientov z Čane, kde došlo k úniku oxidu uhoľnatého. TASR o tom informoval medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice -Šaca, a. s., 1. súkromnej nemocnice Ján Slávik.
     

"Väčšinou išlo o intoxikácie vyžadujúce liečbu v hyperbarickej komore. Práve pobyt v nej je jedinou liečbou takého druhu otráv. Keďže pacienti mali vyššie hladiny kysličníka uhoľnatého v krvi ako 5 percent, pričom u niektorých to bolo až 19 percent, boli umiestňovaní práve do tejto komory," povedal Slávik. Ako spresnil, spočiatku to boli prví siedmi, následne ďalší štyria. "Dvaja neabsolvovali hyperbarickú komoru v danom rozsahu, keďže ju nezvládali po zdravotnej stránke. Týchto pacientov čaká ešte dnes následný pobyt v nej. Pacienti sú celkovo hospitalizovaní na troch našich oddeleniach v rámci vedľajších príznakov a to na neurologickej JIS-ke, klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie, ako aj na internej klinike. Toho času je zdravotný stav všetkých pacientov stabilizovaný, v norme sú aj hodnoty oxidu uhoľnatého v krvi," doplnil.
     

Hyperbarická komora je oceľovou tlakovou komorou, ktorej prevádzka podlieha prísnym bezpečnostným opatreniam a špeciálnym technickým normám. Vnútorný priestor 7 krát 2 metre, s uložením sedadiel po dlhých stranách, pripomína zvnútra trup lietadla a znižuje možnosť klaustrofóbie. V nemocnici Košice – Šaca má hyperbarická komora kapacitu 13 sediacich pacientov.
     

Vdychovanie kyslíka funguje cez uzatvorený systém, prevádzka komory je riadená počítačom. Všetky poruchy funkcie sledovaných ukazovateľov sa zobrazujú vizuálne aj akusticky, takže je zaručená spoľahlivosť a bezpečnosť jej prevádzky.
     

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice do polnoci ošetrili spolu 21 intoxikovaných osôb z Čane, ktorí sa sťažovali prevažne na bolesti hlavy, prejavovala sa u nich celková slabosť, malátnosť až nevoľnosť a u niektorých došlo aj ku kolapsovým stavom. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. "Pacientom boli urobené interné fyzikálne vyšetrenia, EKG vyšetrenie, ako aj vyšetrenie na stanovenie hladiny kysličníka uhoľnatého v krvi. Väčšinu ľudí vyšetrili ambulantne a takmer všetci podstúpili liečbu kyslíkom. Na krátkodobú hospitalizáciu boli prijatí traja pacienti s ľahšou formou otravy kysličníkom uhoľnatým, ktorých v priebehu dňa prepustíme domov," doplnila.
     

Uviedla tiež, že ak je hodnota kysličníka uhoľnatého v krvi viazaného na hemoglobín 20 až 40 percent, ide o ľahkú otravu, ak je hodnota 40 až 60 percent, dochádza k poruchám zraku, zrýchleniu srdcovej činnosti, potácaniu sa až k strate vedomia. Pri vyšších hodnotách nastupuje hlboké bezvedomie až smrť. "U osôb privezených z Čane bola hodnota kysličníka uhoľnatého 10 až 16 percent, preto sa u nich prejavili len ľahšie príznaky otravy," uzavrela Šustová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies