Na zhromaždení pri pamätníku SNP si uctili obete protifašistického odboja

NETKY.SK • 30 August 2011, 13:08 • 2 min
Na zhromaždení pri pamätníku SNP si uctili obete protifašistického odboja

Na zhromaždení pri pamätníku SNP si uctili obete protifašistického odboja

slovakia

left justify in out

img

Uctiť si účastníkov Slovenského národného povstania (SNP) padlých v protifašistickom odboji a všetky obete neznášanlivého nacionalizmu bolo cieľom dnešného verejného zhromaždenia občanov, ktoré na Námestí SNP v Rajci usporiadalo Hnutie Human v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí, Dokumentačným strediskom holokaustu a Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov (SZPB).
      Predseda Hnutia Human Peter Marianek skonštatoval, že udalosti okolo inštalovania busty Ferdinanda Ďurčanského na Námestí SNP, ktorými sa Rajec v poslednom čase predstavil, poukazujú na neúctu a necitlivosť k dejinným udalostiam ako je SNP. „Skôr je tu snaha vzbudzovať dojem o kontinuite Slovenskej republiky s vojnovým slovenským štátom. Táto skutočnosť podľa nás ponížila účastníkov, pamätníkov, ale aj padlých v povstaní a obete vojny. Dnešné verejné zhromaždenie občanov má prinavrátiť v meste úctu povstaniu,“ povedal Marianek.
      SNP má podľa tajomníka Ústrednej rady SZPB Romana Hradeckého tri tradície, ktoré je potrebné zakotviť v našom vedomí – vojenskú, národnú a štátnu. „Podstatná je predovšetkým vojenská, pretože vo vojenskej tradícii sme sa zapojili do vojny, v ktorej išlo o prežitie európskej civilizácie. Nebola to lokálna, ale svetová záležitosť. A práve v tejto vojne sa ukázalo, čo by sa stalo, keby povstanie nebolo. Náš osud by bol možno taký, aký bol osud Maďarska, ktoré bolo takisto spojencom fašistického Nemecka,“ uviedol Hradecký.
      Pripomenul, že nepovstanie Maďarov neubránilo od dlhodobých bojov na ich území a neuchránilo ich ani od toho, že museli obhajovať nacistické Nemecko na frontoch v boji proti Červenej armáde. „A tak sa mohlo stať, že by aj naši slovenskí vojaci bojovali proti slovenským vojakom, ktorí boli v 1. československom armádnom zbore. Práve ich hrdinstvo, ich obety ukázali, v čom sme sa my priklonili na stranu antifašistickej koalície. V súvislosti s ich obetou, ich životmi, ktoré venovali na oltár vlasti, je pre nás poburujúce a uráža nás, že práve na Námestí SNP sa odhalila busta človeku, ktorý priamo bojoval proti SNP. Domnievame sa, že je to urážkou voči nim i cieľom, na ktorých je postavená naša súčasná republika,“ dodal tajomník Ústrednej rady SZPB.
      Na verejnom zhromaždení pri Pamätníku SNP v Rajci sa účastníkom prihovorili predstavitelia veľvyslanectiev Ruskej federácie a USA, Hnutia Human, Ústredného zväzu Židovských Náboženských Obcí, Dokumentačného strediska holokaustu a SZPB. Vyjadrenie organizátorom zaslala aj Kancelária prezidenta SR Ivana Gašparoviča a francúzsky veľvyslanec Jean-Marie Bruno.
      Bustu Ferdinanda Ďurčanského osadili na Námestí SNP v Rajci 10. júna 2011. Uznesenie Mestského zastupiteľstva (MZ) o inštalovaní busty z roku 2009 potvrdili mestskí poslanci na zasadnutí vo štvrtok 9. júna 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies