Na Zemplíne sa urodili tekvice vážiace aj 50 kilogramov

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:39 • 2 min
Na Zemplíne sa urodili tekvice vážiace aj 50 kilogramov

Na Zemplíne sa urodili tekvice vážiace aj 50 kilogramov

slovakia

left justify in out

img

Vo viacerých regiónoch Slovenska sa podarilo záhradkárom v tejto sezóne dopestovať rekordne veľké tekvice. S desiatkami kusov nadmerne veľkej úrody sa môže pochváliť aj dôchodca Bartolomej Kmec z obce Tušická Nová Ves v okrese Michalovce.
"Mokrý rok týmto tekviciam prial, pretože potrebujú vlhkosť. V jari som ich zasadil k repe či zemiakom, takže mali zároveň dostatok priestoru na to, aby vyrástli do týchto rozmerov," priblížil 72-ročný pestovateľ. Ako dodal, k podobnej úrode sa dopracoval aj pred dvoma rokmi. "Jedna dyňa vtedy dokonca vážila až 62 kilogramov," poznamenal. Medzi jeho tohtoročnou úrodou sa našlo niekoľko rekordných kusov, najťažšia mala hmotnosť 50 kg a priemer 1,5 metra. Keďže ich je v tomto roku veľmi veľa, desiatky vypestovaných tekvíc podaroval dôchodca susedom a ľuďom z dediny.
Zeleninu využívajú obyvatelia obce na kŕmne účely pre domácu hydinu a dobytok, no dá sa upiecť v rúre ako veľmi chutný koláč či ako polievka, ktorej tu miestni hovoria dziňanka. Gazdiné ju zahusťujú mliekom a kukuričnou krupicou. "Pripravujeme si ju hlavne v piatok, keďže v ten deň nejedávame mäso," priblížil dôchodca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies