Na Zelenú zónu v Bagdade dopadli rakety, zranené sú aj deti

NETKY.SK • 14 Január 2022, 8:0 • 2 min
Na Zelenú zónu v Bagdade dopadli rakety, zranené sú aj deti

BAGDAD – Traja ľudia vrátane dvoch detí utrpeli zranenia počas štvrtkových raketových útokov namierených na prísne stráženú Zelenú zónu v irackom hlavnom meste Bagdad, kde sa nachádzajú zahraničné ambasády, ako aj iracké vládne úrady.

slovakia

left justify in out

Dve strely dopadli do areálu veľvyslanectva Spojených štátov a jedna zasiahla školu v neďalekej obytnej oblasti. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje. „Smerom na Zelenú zónu boli vypálené tri rakety,“ uviedol pre AFP pod podmienkou anonymity vysokopostavený iracký predstaviteľ. Priblížil, že raketa, ktorá zasiahla miestnu školu, zranila jednu ženu, chlapca a dievča. Ďalší zdroj z bezpečnostných kruhov, ktorý si takisto neželal byť menovaný, uviedol, že v priestoroch americkej ambasády nedošlo k škodám ani k zraneniam.

 

 

Veľvyslanectvo Spojených štátov tento útok odsúdilo v príspevku na Facebooku a zodpovednosť zaň prisúdilo „teroristickým skupinám pokúšajúcim sa podkopať bezpečnosť Iraku, jeho suverenitu a medzinárodné vzťahy“. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ako objasňuje AFP, takéto útoky sa často pripisujú proiránskym skupinám, ktoré vyzývajú na stiahnutie všetkých amerických jednotiek z Iraku. Hoci Spojené štáty v posledný deň roka 2021 ukončili svoju bojovú misiu v Iraku, pokračujú tam vo vojenskom výcviku, poradenstve a podpore irackých bezpečnostných síl. Za týmto účelom tam zostáva zhruba 2 500 vojakov, ktorí sú súčasťou koalície bojujúcej proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

 

 

Počas posledných mesiacov sa americké vojenské jednotky a záujmy v Iraku stali terčom desiatok raketových alebo dronových útokov, pripomína AFP. Minulý týždeň bolo vypálených na leteckú základňu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi na západe Iraku päť rakiet. Pri tomto útoku neboli žiadne obete ani materiálne škody. Útoky sa zintenzívnili v januári, keď si Teherán a jeho spojenci na Blízkom východe pripomínajú druhé výročie smrti vplyvného iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul 3. januára 2020 pri útoku amerického bezpilotného lietadla neďaleko letiska v Bagdade. Solejmáního zabitie nariadil vtedajší prezident USA Donald Trump.

 

Možno vás zaujme: Vojaci misie ODKB sa sťahujú z Kazachstanu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona