Na zdravotný projekt rómov poskytne vnútro viac ako 330-tisíc eur

NETKY.SK • 7 Október 2013, 10:20 • 2 min
Na zdravotný projekt rómov poskytne vnútro viac ako 330-tisíc eur

BRATISLAVA - Na ozdravovanie rómskych komunít vynaloží ministerstvo vnútra zo svojej dotačnej schémy 336 909 eur. Rezort podpísal zmluvu s Platformou na podporu zdravia znevýhodnených skupín o poskytnutí dotácie na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval Petar Lazarov z komunikačného odboru ministerstva vnútra, až do decembra sa postupne postará o zdravotnú osvetu v teréne 108 asistentov a 12 koordinátorov. Platforma má ambíciu pokračovať v práci aj v nasledujúcich rokoch.

Podpis zmluvy súvisí so spustením projektu Zdravé komunity, za ktorým stojí okrem iných aj úrad rómskeho splnomocnenca. Jeho záujmom podľa Lazarovovho vyjadrenia je, aby na pozíciách asistentov zdravotnej osvety a ich terénnych koordinátorov pôsobili predovšetkým Rómovia. V roku 2016 je ambíciou projektu zabezpečiť činnosť 270 asistentov zdravotnej osvety. Od projektu sa očakáva pozitívny prínos v zdraví obyvateľov rómskych komunít. Znížiť by sa malo riziko epidémií pre všetky skupiny obyvateľstva. Úrad, ministerstvo a platforma si od projektu sľubujú aj to, že ak sa zlepší zdravie školopovinných detí, zlepší sa aj školská dochádzka. Projekt sa v tomto roku uskutoční v 108 lokalitách v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji.

Asistenti sa zamerajú najmä na šírenie elementárnej zdravotnej osvety v znevýhodnenej rómskej komunite, vysvetľuje Lazarov. Ďalej budú zabezpečovať komunikáciu medzi obyvateľmi segregovaných rómskych osídlení a lekármi, sestrami, pôrodnými asistentkami a verejnými zdravotníkmi. Informovať budú o prevencii či právach pacienta a poistenca. Mesačná mzda zdravotného asistenta je podľa podpísanej zmluvy 370 eur. Projekt počíta so zriadením koordinačného bodu, ktorý tvoria hlavný koordinátor a jeho asistent. Úlohou hlavného koordinátora je dohliadať a usmerňovať projektové aktivity v spolupráci s Platformou. Projekt predpokladá jeho mesačnú hrubú mzdu v tomto roku 1 750 eur, asistent koordinátora má rozpočtovanú hrubú mesačnú mzdu 1 100 eur. 

Významným prvkom projektu je pravidelné vzdelávanie terénnych koordinátorov a asistentov osvety zdravia, uvádza sa v zmluve. V roku 2013 je na šesť školení pre 120 osôb rozpočtovaných 63 235 eur, v roku 2015 sa za 21 školení pre 280 osôb zaplatí 221 323 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies