Na zavedenie dane z finančných transakcií doplatia ľudia

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 10:24 • 2 min
Na zavedenie dane z finančných transakcií doplatia ľudia

BRATISLAVA – Na vládou plánované zavedenie novej dane z finančných transakcií doplatia podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka opäť ľudia. Ako povedal pre agentúru SITA, nová daň poškodí klientov bánk, poisťovní, ale aj tých, ktorí si sporia na dôchodok v druhom alebo v treťom pilieri.

slovakia

left justify in out

„Budúcich dôchodcov oberie vláda cez novú daň o dva milióny eur ročne. Úspory na dôchodok sa totiž zhodnocujú aj kvôli finančným transakciám, ktoré majú od nového roka podliehať dani,“ povedal s tým, že to bude ďalšie rabovanie úspor ľudí na dôchodok zo strany Smer-SD. „Pritom už teraz vidíme, že peniaze z nových daní či z okresania druhého piliera neslúžia na zaplátanie dier v rozpočte, ale na predražené nákupy ministrov a Sociálnej poisťovne,“ zdôraznil Moravčík.

Daň z finančných transakcií zasiahne podľa Moravčíka aj ľudí, ktorí svoje úspory vložili do podielových či akciových fondov. Mnohí sa aj takto snažia zhodnotiť svoje úspory na starobu. „Po novom môžu očakávať nižšie výnosy, pretože im z nich ukrojí štát. Nová daň tiež zasiahne hypotéky a predraží tým kúpu bytu či domu,“ upozornil Moravčík. Na vlastné bývanie tak budú musieť podľa neho ľudia pracovať dlhšie. Zároveň môžu zdražieť aj ďalšie bankové a poistné produkty, pretože aj banky aj poisťovne robia s voľnými peniazmi finančné transakcie. 

Vláda by sa podľa Moravčíka kvôli zlým dopadom na ľudí nemala tlačiť medzi krajiny, ktoré chcú zaviesť daň z finančných transakcií. „Príjem 30 miliónov eur do rozpočtu je tak malý, že ani zďaleka nevyváži negatíva novej dane. Ak potrebuje minister financií niekde nájsť 30 miliónov, tak by mal pritlačiť na svojich kolegov pri reforme verejnej správy. Tam sa totiž o úsporách len hovorí, ale do štátneho rozpočtu sa peniaze nejako nedostávajú,“ vyhlásil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies